Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktor gör uppror mot tråkig skolmat

/
  • upprorsledare. Viktor Långsved har startat ett skolmatuppror. Hans grupp på Facebook, för att få Gävles skolor att byta matleverantör, har snabbt fått över 1 600 medlemmar. ”Det är så många som klagar på maten så då ville jag göra något”, säger han.

Viktor Långsved startade en Facebook-grupp för att få Gävles skolor att byta matleverantör. På bara en månad har den fått över 1 600 medlemmar.
– Om man inte kan byta hoppas jag i alla fall att vi kan få skolmaten att bli bättre, säger Viktor.

Annons

Viktor Långsved, som går på John Bauer-gymnasiet, tycker inte att skolmaten är så rolig. Den känns ofräsch, färglös och inte särskilt nyttig.

Högst upp på hans önskelista står fräschare salladsbord, fler rätter att välja mellan och mer näringsrik mat.

För att se vad andra tyckte om maten startade han en intressegrupp på internetsajten Facebook med namnet ”Vi som anser att Gävles skolor bör byta bort Sodexo”.

Gensvaret chockade honom.

– Ja, jag blev grymt förvånad. Jag trodde aldrig att så många skulle gå med. Efter en vecka var vi över 1 000 medlemmar.

I går eftermiddag var gruppen uppe i 1 662 medlemmar. De flesta är elever på Gävles skolor – förutom friskolan John Bauer tar även alla kommunala skolor maten från Sodexo – men även en hel del föräldrar och till och med några lärare har gått med.

Först hade Viktor Långsved mest sett gruppen som en kul grej, men nu när så många gått med känner han ansvaret att göra något mer av det.

– Jag har pratat med en lärare att vi kanske kan bjuda hit någon från Sodexo och ha en debatt. Då får de höra vad vi tycker och samtidigt berätta för oss varför maten är som den är.

Ett initiativ som skolans rektor Göran Larsson välkomnar. Han tycker att det är viktigt med synpunkter från eleverna för att man ska kunna påverka kvaliteten på maten.

– Det är det som i första hand är aktuellt, att byta leverantör är en senare fråga.

– Jag har inga större problem med att äta den. Men eftersom den fraktas hit kan den variera lite i temperatur, säger Göran Larsson.

Arbetarbladet har även sökt Sodexos distriktschef Johan Parkvall för en kommentar men han gick inte att nå i går.

Mer läsning

Annons