Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill göra krånglig p-regel enklare

/

Datumparkeringen brukar ge många bilister huvudbry.
Nu har en lågstadielärare kommit med ett förslag till Gävle kommun på hur man kan skriva så att regeln blir lättare att förstå.

Annons

Texten som förklarar datumparkeringsregeln borde ändras. Det föreslår en privatperson som arbetat 40 år som lågstadielärare i ett medborgarförslag till kommunen.

Hennes erfarenhet är att största chansen att ett meddelande blir läst och förstått är om det är kort, tydligt och att alla ord är viktiga.

Hon föreslår att det borde stå så här på skylten:

"Datumparkering gäller 1 okt–15 maj. Parkera på jämn gatusida jämnt datum och udda gatsida udda datum före 24:00 så står du rätt 00:00–08:00."

Men tjänstemännen på Samhällsbyggnad Gävle tycker att tekniska nämnden ska säga nej till medborgarförslaget.

Eftersom datumparkeringsregeln är en lokal trafikföreskrift som är ett beslut om ett parkeringsförbud under vissa tider och villkor så ska skylten tala om vad som är förbjudet – inte vad som är tillåtet.

Den nuvarande skylten ser ut som Transportstyrelsen vill att den ska göra.

Däremot tycker samhällsbyggnadsavdelningen att den pedagogiska texten i medborgarförslaget kan användas när kommunen i andra sammanhang ska informera om datumparkeringen.

Arbetarbladet brukar varje höst skriva artiklar om att det är dags för datumparkering och det blir ofta många kommentarer om att regeln är krånglig.

Mer läsning

Annons