Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha bockbränning på flotte i Gavleån

/

Gör en tradition av att bränna bocken på en flotte i Gavleån och låt den som bjuder mest fjutta på. Det föreslår en privatperson.
Men de bockansvariga tycker inte att det är en bra idé.

Annons

Att Gävlebocken engagerar Gävleborna är känt sen gammalt. Nu ska politikerna ta beslut om ett nytt medborgarförslag som rör bocken.

Det är en privatperson som vill att kommunen ska göra det till ett årligt evenemang att efter julen placera bocken på en flotte i Gavleån – eller på isen om det lagt sig någon sådan – och under ordnade former låta den brinna upp.

Personen tycker att det kan hållas en auktion där den som lämnar det högsta budet får hedersuppdraget att tända på. Pengarna från auktionen ska gå till Brynäs IF och andra idrottsföreningar.

"Det skulle dra massor av turister till stan för att se bocken brinna den utsedda dagen. Att lagligt bränna bocken skulle vara en "prestigejulklapp" för alla företag att ge till kunder och ge Gävle stor uppmärksamhet i världen", skriver personen i medborgarförslaget.

Men kommunledningskontoret och kommunikationsavdelningen som ansvarar för alla frågor som rör Gävlebocken gör tummen ner.

Man menar att det enkla drama som utspelas mellan de många Gävlebor som vill att bocken ska klara sig varje år och sprida julglädje och de få som vill se den brinna är en viktig del av bockens varumärke.

"Att göra det till en årlig ritual att på eget initiativ bränna ner bocken skulle förändra dramats förutsättningar i grunden och därmed påverka varumärket Gävlebocken negativt", skriver de i ett svarsutlåtande.

Medborgarförslaget ska upp till beslut i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige under hösten men förslaget är att politikerna ska säga nej till bockbränningen på Gavleån.

Mer läsning

Annons