Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viltstängsel stoppar inte vildsvin

Vägverket varnar nu för vildsvinens framfart på vägarna. Viltstängsel kan ge en falsk känsla av säkerhet då djuren lätt tar sig ut på vägen genom att lyfta upp stängslet med trynet.

Annons

Som Arbetarbladet skrivit tidigare ökar antalet vildsvinsolyckor i Sverige och Gävleborgs län. Förra året ökade antalet olyckor med 50 procent. Nu varnar Vägverket för att viltstängsel inte stoppar vildsvinens framfart ut på vägarna.

– Vildsvinen är svåra att stoppa. De har en sån kraftig kroppsbyggnad att de lätt tar sig igenom stängslen och ut på vägarna, säger Thomas Andersson, pressekreterare på Vägverket.

För ett vildsvin är ett stängsel en enkel match. Det är bara att använda det kraftiga trynet och lyfta undan staketet.

– De är starka och kan bända upp ett viltstängsel lätt. De lyfter stängslet från marken och tar sig på det sättet under, säger Thomas Andersson.

Vägverket ska undersöka hur viltstängslen ska kunna göras mer motståndskraftiga mot vildsvin. De skulle möjligen kunna förankras bättre. Ett annat alternativ är att gräva ner dem i marken någon halvmeter. Så gör man redan i dag i vissa andra europeiska länder, som till exempel Nederländerna och Frankrike.

– Vi håller just nu på och tittar på hur man ska kunna lösa problemet. Ett alternativ är att gräva ned delar av stängslet, ett annat alternativ är jakt.

Tills vidare uppmanar Vägverket trafikanter att visa stor respekt för de varningsskyltar för vildsvin som sätts upp.

– Vi har ökat antalet varningsskyltar och hoppas att trafikanter tar hänsyn till dem och kör försiktigt i områden med mycket vildsvin, säger Thomas Andersson.

Mer läsning

Annons