Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vind ska ge Brynäs extra energi

/
  • Själva rotordelen av vindkraftverken är 4,4 meter höga. De visas upp i Läkerol Arenas foajé i samband med torsdagens Elitseriepremiär.
  • Per-Arne Vahlund, vice vd Gävle Energi, Hans-Göran Karlsson, klubbdirektör Brynäs och Peter Jensen, driftchef Läkerol Arena hoppas att vindkraftprojektet ska ge bra resultat.

Gävle Energi och Brynäs vill skapa landets mest energieffektiva hockeyarena. Snart ska man sätta upp två vindkraftverk på Läkerol Arenas tak.

Annons

– Vi sparar både pengar och tar ansvar för det samhälle vi lever i, säger Brynäs klubbdirektör Hans-Göran Karlsson.

Ishockey brukar beskrivas som en energisport. Brynäs ger begreppet ny innebörd när man nu försöker få sin hemmaarena att förbruka så lite el som möjligt. Sedan Läkerol Arena stod klar för fyra år sedan har man gjort den mer energieffektiv genom att bland annat glasa in restaurangen och förändrat ventilationen. I dag förbrukar den mindre energi än vad Gavlerinken gjorde, trots att den är större.

Nu har man ett energiprojekt ihop med Gävle Energi som innebär att två elva meter höga vindkraftverk ska sättas upp på hockeyhallens tak. Effekten är på 4 kilowatt styck och tillsammans räknar man med att de två snurrorna ska kunna generera el som motsvarar två villors årsförbrukning av hushållsel. Elen ska ledas rakt in i restaurangens elcentral.

– Även om det blir en liten del av arenans totala förbrukning så bidrar det, säger Peter Jensen, driftchef på Läkerol Arena.

För Gävle Energi blir det en investering på omkring 400 000 kronor och man ser det hela som ett utvecklingsprojekt. Kraftverken har vertikala axlar i stället för horisontella och kommer inte att se ut som vanliga vindsnurror. Enligt energibolaget passar de extra bra i stadsmiljö.

– De är extremt lågvarviga och slänger inte snö och is från rotorbladen. Det är det första vertikalaxliga vindkraftverk som är certifierat när det gäller säkerhet, buller, vibrationer och stomljud. De låter inte mer än en diskmaskin, säger Mattias Gustafsson, energiingenjör på Gävle Energi.

När verken kommer upp på Läkerol Arena är dock inte klart. Först återstår bland annat bygglovet. Ambitionen är dock innan årsskiftet.

Även på Gavlegårdarnas höghusprojekt "Fullriggaren" på Gävle Strand har Gävle Energi tänkt testa förnybara energikällor. Man har bland annat planer på vindkraftverk och solfångare på taket och solceller i balkongräckena.

Mer läsning

Annons