Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftverk ska ge landstinget egen el

Landstinget Gävleborg vill producera sin egen el. Nu planerar man att köpa tre vindkraftverk för totalt omkring 140 miljoner kronor. Tanken är att det ska spara både pengar och miljö.

Annons

Landstingsstyrelsen väntas idag, onsdag, besluta att gå vidare med planerna på att skaffa egen vindkraft. En upphandling ska göras för att se vad det skulle kosta.

– Vi tycker det här är såpass intressant och viktigt att vi måste testa den här idén fullt ut, säger landstingsrådet Maria Aspers (MP) som varit drivande.

De förstudier som hittills gjort tyder på att det kan vara en lönsam affär för landstinget – både ekonomiskt och miljömässigt.

Landstinget är en stor elkonsument och om man själv äger vindkraftverk kan man få lägre priser, bland annat eftersom egenproducerad vind-el är befriad från skatt.

En försiktig beräkning visar att landstinget kan spara fem miljoner kronor per år, om elpriserna förstätter att stiga kan besparingen bli uppemot 12 miljoner kronor.

– Men den stora vinsten är att vi vet vilket elpris vi har 20 år framåt. Det är en trygghet för landstinget, säger Maria Aspers (MP).

Allra viktigast tycker hon dock att miljövinsten är. Visserligen har landstinget redan bestämt att man ska köpa miljömärkt el, men att satsa på egen vindkraft ger ändå positiva effekter, menar Maria Aspers.

– Om vi producerar egen el frigör vi grön el på marknaden som någon annan kan köpa och då kan man dra ned på den värsta produktionen. Det blir en kedjeeffekt.

Men det finns kritiker. Moderaternas oppositionsråd Patrik Stenvard varnar för de ekonomiska riskerna med projektet, det är stora investeringar det handlar om.

– Sedan tycker vi att det är principiellt fel. Landstinget ska ägna sig åt sjukvård och lämna elproduktion till de som kan det.

Mer läsning

Annons