Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virket slut på byggvaruhusen

/
  • Lennart Engström, lagersäljare, på Karl Hedins bygghandel i Gävle medger att det är svårt att få fram längre bräder till kunder som ska bygga altaner.
  • Den som ska bygga altan på sensommaren får nöja sig med kortare bräder. De längre har tagit slut.
  • Lennart Engström, lagersäljare, på Karl Hedins bygghandel i Gävle medger att det är svårt att få fram längre bräder till kunder som ska bygga altaner.
  • Den som ska bygga altan på sensommaren får nöja sig med kortare bräder. De längre har tagit slut.

Virkeslagren på byggvaruhusens brädgårdar börjar sina.

– Vi kan inte trolla med knäna, säger Jens Stonert som plockar fram virke åt kunderna på Karl Hedins bygghandel i Gävle.

Annons

På byggvaruhusen trodde man i vintras att byggandet skulle minska när lågkonjunkturen fördjupades.

Men så har inte skett.

– Det byggs mycket altaner, säger Pelle Lundgren, lagerchef på Karl Hedins i Gävle.

När det gäller framför allt tryckimpregnerat virke så är efterfrågan minst lika stor som förra sommaren, konstaterar han. Detta samtidigt som sågverken dragit ned på produktionen.

– Mycket blir restfört. Vi får inte fram råvaran, säger han.

 

med kortare bräder och kanske skarva när de lägger golven på altanerna.

Jens Stonert visar lagret med tryckimpregnerade bräder. De längsta i dimensionen 28x120 är drygt tre meter. De längre bräderna har tagit slut.

Andra byggvaruhandlare ger en liknande bild av läget.

– Vi får söka med ljus och lykta och ringa runt till olika leverantörer. Men just nu har vi ganska välfyllt, så det räcker några dagar i början av veckan i alla fall, säger Jan-Erik Silfverberg, platschef på Beijers byggvaruhus i Gävle.

Byggmax butik i Gävle hade på måndagen slut på flera sorters tryckimpregnerat trallvirke, enligt företagets webbsida.

Magnus Agervald, vd i Byggmax, vill inte medge att kedjans butiker har brist på bräder, varken obehandlade eller tryckimpregnerade.

– Än så länge har vi lyckats fylla på våra lager. Men vi får lägga ned mera tid och skaffa fler leverantörer.

Byggvaruhandeln i Sverige minskade något under första halvåret samtidigt som Byggmax med sin lågprisprofil ökade en aning.

 

med flera tecken på virkesbrist. Bygghandlarna pekar på flera orsaker:

* Rot-avdragen har ökat intresset för att rusta och bygga ut. Flera lägger semesterpengar på att bygga veranda eller altan i stället för utlandsresan.

* Den svenska kronkursen har sjunkit vilket gjort det lättare för de svenska sågverken att sälja och ta marknadsandelar utomlands. Det påverkar också utbudet.

 

Lars Johansson, ansvarig för leveranserna till byggvaruhusen från Karl Hedins egna sågverk, räknar med att lagersituationen fortsätter vara ansträngd under resten av augusti.

– Vi kör för fullt i sågverken. Det tar ett tag att komma i fatt, säger han.

 

Tord Marntell, råvaruchef i Setra Group som driver bland annat Kastets sågverk i Gävle, menar att efterfrågan gynnats av neddragningarna i sågverken i både Sverige och resten av världen

– Men det är ovanligt svårt att sia om framtiden. Det beror bland annat på att nybyggnationen i hela Europa och USA är väldigt svag, säger han.

 

 

 

 

Mer läsning

Annons