Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virtuellt anhörigstöd på gång

Chatt, ljud och bild via internet kan bli ett komplement till anhöriggrupperna i Gävle.

Det diskuteras nu inom omvårdnadsförvaltningens förebyggande verksamhet för att ge bättre stöd till anhöriga som befinner sig mitt i livet.

Annons

I dag finns 46 anhöriggrupper i Gävle och chefen för förvaltningens förebyggande arbete Kerstin Weivert räknar med åtta deltagare i varje.

Behovet är större än så, och nu vill man hitta sätt att ge även yngre människor med anhörigproblematik tillgång till information och stöttning av både andra drabbade och professionella.

En yrkesarbetande kvinna med två tonårsbarn, gamla föräldrar och en make som drabbats av stroke kan ha svårt att ha tid och råd till att delta i vanliga grupper. Under hösten har anhöriga, medarbetare från förvaltningen och personalansvariga vid Gävle Energi och Korsnäs haft nätverksträffar för att diskutera problematiken och försöka hitta lösningar för hur arbetsgivaren kan underlätta för personal som behöver möjlighet att ta del av stödet.

Ett annat led i arbetet är att bygga ut kommunens anhörigportal på internet.

– Vi vill utveckla den vidare med till exempel videokommunikation och göra den till en mötesplats, säger Kerstin Weivert.

Anhöriga ska kunna diskutera och utbyta erfarenheter med varandra och med kommunens anhörigstöd under dygnet utan att vara bunden till en specifik tid och plats.

Idén ska nu dryftas med landstinget och länets andra kommuner. Weivert hoppas på en samarbetslösning.

– Det kan ju finnas en anhörig till någon med en ovanlig sjukdom i Gävle och någon annan i samma situation i Ockelbo eller Hudiksvall. Då är det bra om de kan mötas på det här sättet, säger hon.

Samtidigt tycker hon inte att det geografiska avståndet ska vara alltför stort, eftersom det bör finnas möjlighet att träffas personligen också.

Mer läsning

Annons