Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visa bilnyckeln - åk gratis på bussen

/

Visa upp en bilnyckel så åker du gratis på Gävles stadsbussar mellan 9 och 15 imorgon lördag. Tanken är att locka fler att åka buss.

Annons

Idag, fredag, inleds Europeiska trafikkantveckan i Gävle. Det är ett årligt återkommande evenemang som syftar till att förbättra trafikmiljön i städer och tätorter, och bland annat uppmuntra medborgare till att cykla eller åka buss istället för att ta bilen.

Kommunkampen mellan Östersund och Gävle på temat bussresandet som avgörs imorgon, lördag, är en av många programpunkter.

Den stad som ökar bussresandet mest under lördagen står som segrare.

– Förhoppningen är att vi ska få fler resenärer att åka buss, att de som inte åker buss så ofta ser att det är ett färdmedel som fungerar bra, säger Ingegerd Krantz, projektledare för Trafikantveckan.

Men räcker det verkligen med en dag?

– Nej, det gör det inte. Så kan man säga om hela Trafikantveckan, men förutom alla aktiviteter vi gör är den andra delen att vi presenterar permanenta åtgärder till EU-kommissionen. Ett exempel är att vi kommer få fler biogasbussar och egen biogasproduktion i kommunen. Vi kommer också få fler bussturer till Norrlandet under året, och vi har ordnat cykelställ vid motorvägen i Valbo, för att underlätta för dem som tar cykeln till busshållplatsen, säger Ingegerd Krantz.

Mer läsning

Annons