Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visade vackra kläder på internationella kulturdagen

/
  • MÅNGA METER VACKERT TYG. Kay Forslöv tog hjälp av svärdottern Emma Berglund när hon visade plagg från skilda delar av världen.

En dansklänning från El Salvador. En sex meter lång indisk sari med handsydda detaljer och en djärvt ärmlös pakistansk festdräkt.

Sprakande färger och mönster inledde firandet av internationella kulturdagen och FN-dagen på Stadsbiblioteket i går.

Annons

Föreläsningar, musik, utställningar av hantverk och bilder. För en dag öppnades ett stort fönster mot mångfald och globala frågor.

FN-dagen samtidigt

Bakom idén om en mångkulturell kulturdag står representanter från etniska föreningar som är verksamma i Gävle.

I går fanns drygt tio föreningar på plats i biblioteket. Datumet 24 oktober valdes med tanke på att det sammanfaller med FN-dagen och Förenta Nationerna fanns med som tema bland föreläsningarna.

Vackra kläder

Men den allra första aktiviteten hade mer kulturell prägel. Kay Forslöv, ordförande i English Speaking Society, hade galgar med klädesplagg och vackra tyger att visa upp.

Tanken var ursprungligen att plaggen skulle visas av mannekänger, men på grund av magsjuka kunde de inte medverka och publiken fick nöja sig med att se kläderna på galgar. Ett av dem, en vackert röd indisk sari med handsydda gulddetaljer bars upp av Kays svärdotter Emma.

– Det är en sex meter lång brudutstyrsel. Alla har inte råd med så dyrbara plagg, men även fattiga sparar till döttrarnas bröllop, sa Kay Forslöv, som själv är från Sydafrika.

Pratar om vädret

I samband med klädvisningen passade hon på att informera om English Speaking Society och pratade om integrationen i det svenska samhället.

– Allt nytt kan kännas osäkert och hotfullt. Men vi måste själva sträva efter att gå ut till det svenska folket. Min erfarenhet är att svenskar tycker om att prata om vädret. Det kan räcka med att inleda ett samtal om vädret för att få ett leende, sa hon.

Mer läsning

Annons