Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vuxenutbildningen gör reklam för studieplatser som inte finns

Vuxenutbildningen marknadsför just nu 400 nya studieplatser i Gästrikland och Älvkarleby. Men regeringen har ännu inte gett klartecken.

– Vi vet ännu inte hur många platser vi får, men vi kör på för fullt ändå, säger AnnSofie Svensson, vuxenutbildningschef Gävle kommun.

Annons

Det är Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby som tillsammans vill ha 400 platser för yrkesutbildningar på gymnasienivå. Regeringens satsning Yrkesvux startade i våras och kommuner med många arbetslösa prioriteras.

Bussreklam ska locka

– Vi vet att det finns många arbetslösa och lågutbildade här. Yrkesvux är ett samarbete mellan kommunerna och man kan studera hos vem man vill, säger AnnSofie Svensson, vuxenutbildningschef Gävle kommun.

I fredags diskuterade man tillsammans med Arbetsförmedlingen, socialtjänsten, coacher och Försäkringskassan.

De träffar många arbetslösa och kan tipsa dem om Yrkesvux. Även reklam på bussar, i matbutiker och lokala annonsblad ska locka fler studerande.

Startar i januari

– Minimum är 400 platser. Vi har en otrolig bredd på vårt utbildningsutbud och hoppas att många söker.

Regeringen tar beslut 9 november om hur många platser det blir för de fem kommunerna. Sedan kan antagningsprocessen starta.

I januari väntas de första utbildningarna dra igång. Truckförare, turism och chark- och delikatess är några exempel på vad man kan studera.

Bidraget från regeringen till kommunerna är 50 000 kronor per utbildningsplats. Det skulle ge ett tillskott på 20 miljoner kronor till de fem kommunerna i vårt område.

Mer läsning

Annons