Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vykortsälskaresökte guldkornpå Valbomässa

/
  • SAMLAR OCH SÄLJER. Roger Hansson från Örsundsbro har samlat vykort i 25 år. ”Jag började som många andra kanske, man köper en bunt på en auktion och det kanske är tre du vill ha, och resten lägger man undan”, säger han.
  • ANSVARIG FÖR MÄSSAN. Christer Tillman från Gävles samlarförening Tre ankare var nöjd med tillströmningen av besökare till den sjunde vykortsmässan i Valbos gamla kommunhus. ”Vi har haft besökare från Dalarna, Hälsingland, Västmanland och Uppland, till och med en billast från Motala”, berättade han.
  • TRYCKER BILDER. Eva Österberg besökte vykortmässan för att hitta inspiration till nya screentryck. ”Jag jobbar lite med gamla bilder, gör om dem på mitt eget sätt och då är vykort lättillgängligt”, berättar hon.
  • ORDNING OCH REDA. Det gäller att katalogisera korten på rätt sätt för att underlätta för köparna. Vykort från hemtrakten är attraktivt för många.I SAM-LINGEN. Ett reklamkort för en tysk science fictionroman av Karl August van Laffert från 1926.  Värt cirka 3 000 kronor.

Flygfoton från Björke, äldre fordon och byn Karsjö i Hälsingland. Specifika fotomotiv var det flera som letade på söndagens vykortsmässa i Valbo.
Men för konstnären Eva Österberg är vykortet ett redskap i skapandet.

Annons

Valbos gamla kommunhus fylldes på söndagen av tusen och åter tusen vykort, deras 22 säljare och åtskilliga besökare.

Mässan är ett sätt för samlarna att utöka sin egen samling, men även att göra sig av med överflödet.

För Jan A. Rune från Falun är vykorten mer än en hobby. Det är delar av kulturhistoria. Han kom förra året ut med sin andra bok ”Med världen i brevlådan – vykort berättar”. I Valbo hittade han bland annat ett vykort av en iscensatt avrättning i Kina.

– Jag planerar min tredje bok, så jag tror jag tar det, sa Jan A. Rune.

Eva Österberg är textilkonstnär från Björke och gör bland annat screen- tryck. Hon hittade ett vykort med den ursprungliga Briggen Gerda liggande i Gävle hamn. Det svartvita fotot kan vara från 40-talet.

– Jag kan förstora upp en liten del, en detalj, och trycka den. Det är ofta bra kvalitet på gamla foton, mycket bättre än på nya, sa hon.

Vykortsmässan i Valbo arrangerades för sjunde gången av Gävles samlarföreningen Tre Ankare och Upplands Vykortförening.

Annons