Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb och foto ska slås samman för Gävletidningarna

Webb- och fotoredaktionerna på Arbetarbladet och Gefle Dagblad ska slås samman. Det har styrelsen för moderbolaget Gävletidningar bestämt.

Annons

Vd:n Per Fagerström har fått styrelsens uppdrag att ta fram ett förslag för sammanslagningarna. Målet är att genomföra dem under sommarmånaderna. Anledningen är sviktande annonsering som tvingat fram ett sparpaket.

– Webben blir bättre, tror jag. Vi kommer att ha mer kraft bakom och aktivitet under flera av dygnets timmar. Foto tror jag inte att de kommer att märka. Det blir en praktisk ordning där resurserna samordnas, svarar Per Fagerström.

Sammanslagningen innebär dock inte att tidningarna får en gemensam webbsida utan de ska även i fortsättningen ha varsin.

– Det hoppas jag att vi ska slippa men jag kan inte vara helt säker. Huvuddelen av nedbemanningen kommer att ske genom frivilliga lösningar.

Journalistklubbarna på Arbetarbladet och Gefle Dagblad ifrågasätter sammanslagningen av fotoavdelningarna. De väntar nu på detaljerade förslag för att kunna sätta igång med de fackliga förhandlingarna.

– Jag tror att tidningarna förlorar på att dela fotografer. I dag är våra fotografer en viktig del av redaktionen, de kommer med idéer och är med och planerar jobb. Det vore synd om de mer kommer att fungera som en byrå som vi beställer fototjänster från. Förslaget är att det blir sju fotograftjänster i stället för elva och det gör mig orolig för deras arbetsmiljö och möjligheter att göra ett bra jobb, säger Hanna Lundquist, ordförande för Arbetarbladets journalistklubb.

Annons