Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Whiskytillverkare från Valbo som frimärke

/
  • Posten släppte på torsdagen ett häfte med fem frimärken med temat Bruksmiljöer. Förutom whiskytillverkningen i Mackmyra är det bruken i Forsvik, Glasriket, Avesta och Jonsered.
  • Det här är en snarlik variant av fotot som är förlaga till frimärket. Bilderna av Tommy Jansson som spolar rent en av pannorna i destilleriet hos Mackmyra whisky togs för ungefär tre år sedan och ligger bland annat på företagets hemsida.

Det brukar vara kungligheter förunnat.

Men nu tillhör även whiskydestillatören Tommy Jansson från Valbo den utvalda skaran som finns avbildade på ett frimärke.

– Jag trodde först det var ett skämt, säger han.

Annons

Förlagan till frimärket är ett foto taget av Emma Krantz på Mackmyra Whisky. Hon tillbringade en dag i destilleriet för ungefär tre år sedan och tog en del bilder, bland annat en av Tommy Jansson som rengör pannorna efter dagens destillering.

Sedan bestämde sig Posten för att göra ett frimärkshäfte på temat gamla bruksmiljöer. Mackmyra blev utvalt som exempel på ett bruk med ny verksamhet.

– Vi tyckte förstås att det var kul och ser det som ett erkännande, säger pr-ansvarige Lars Lindberger.

Tommy Jansson trodde de skojade när de berättade om fotot och frimärket för ungefär ett år sedan. Sedan har han inte ägnat det en tanke, förrän på torsdagen när Arbetarbladet ringde.

– Nu förstår jag att det är sant, att det blev verklighet. Det är klart att det är en rolig grej, visst är det speciellt, säger Tommy Jansson.

Fast det har gått flera timmar sedan han fick veta att frimärket blev av har han inte berättat det för någon.

– På jobbet är det dem som har tyckt att det var stort, men jag har inte tänkt på det. Det råkar vara jag men hade kunnat vara någon annan, säger han.

Bilden på Tommy i destilleriet finns på ett 12 kronorsmärke. Det är numera valören för ett utrikesbrev eller dubbelt porto för inrikespost.

Posten får in väldigt många förslag från privatpersoner och organisationer. Sammanlagt hanteras cirka 500 förslag, varav 50-60 blir till nya motiv varje år.

Mer läsning

Annons