Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wiklund Lång förstår besvikelsen

Åsa Wiklund Lång hann inte mer än tillträda som ordförande för barn- och ungdomsnämnden förrän kritiken började hagla mot barnflyttar, större barngrupper i förskolan och bristande framförhållning.
– När det händer så mycket som nu är det lätt att grupper ställs mot varandra, det blir reaktioner hur man än gör, säger hon.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om protesterande dagbarnvårdare och förskoleföräldrar, som på olika vis drabbas av rockader som går ut på att skaffa fram nya förskoleplatser. Samtidigt är anställda och föräldrar på många förskolor irriterade över att de återigen tvingas ta in fler barn än planerat.

– Med gruppstorlekar på upp till 23 barn känner vi en oro att personalen inte har rätt förutsättningar att se och tillgodose alla barns behov. Vi ifrågasätter också om det är rätt att ha småbarnsgrupper med 16 och 18 ett- till treåringar, säger Anna Carin Söderhielm, som är med i föräldrarådet på Klintbergsgården.

Klintbergsgården tar nu i januari in ett nytt barn utöver ”full grupp”. Omkring 70 barn tas nu in i befintliga grupper, vilket innebär i snitt ett nytt barn per förskola utöver planerat platsantal. Vissa förskolor tar in två barn, andra med sämre lokalförutsättningar undantas. De flesta förskolor får ändå färre barn än de hade i slutet av våren 2010 då många förskolor också tog in extra barn.

Ska ha högsta prioritet

Fler barn på våren är inget unikt, eftersom det är till sommaren som hela årskullar slutar. Men i år är frågan extra kontroversiell, eftersom Socialdemokraterna har gjort avbön för att de misslyckats med att minska barngruppernas storlek, och sagt att nu har detta högsta prioritet.

– Jag är inte nöjd. Men vi har verkligheten att förhålla oss till. Ska vi bryta mot lagen och säga till föräldrar att ni får sluta jobba för ni får ingen förskoleplats? Eller ska vi tillfälligt ta in fler barn och fortsätta jobba långsiktigt för att skapa nya förskolor? säger Åsa Wiklund Lång, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Problem med logistiken

Hon förstår att föräldrar och personal blir irriterade.

– Det är inte i första hand pengar som är problemet nu, utan logistiken. Vi har svårt att få fram lokaler så snabbt som vi skulle önska och nu har vi även börjat få problem att anställa. Men det jobbas för fullt med de här frågorna.

Mer läsning

Annons