Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

X-Cons vill hjälpa kriminella i Gävle

/
  • ORDFÖRANDE. Orhan Yildis, till höger, är ordförande i nybildade X-Cons Gävle och Abbas Khreiss, styrelseledamot.

En ny organisation för för att stötta före detta kriminella är på väg att etableras i Gävle. På måndagen mötte X-Cons grundare representanter för Gävle kommun, BRÅ, polisen och flera andra myndigheter

Annons

X-Cons bildades 2009 när KRIS, kriminellas revansch i Sverige, efter meningsmotsättningar uteslöt Stockholmsavdelningen och ett par andra avdelningar i landet. Stockholmsavdelningen bytte då namn till X-Cons och startade en egen verksamhet.

Arbetslöshetsprojekt

För några månader sedan startade några före detta kriminella i Gävle en lokalförening av X-Cons. Det sker till att börja med som ett arbetslöshetsprojekt, med X-Cons Stockholm som arbetsgivare. Riksordföranden Peter Söderlund var också med på måndagens möte i Gävle.

Nu vill Gävleföreningen ha stöd från kommunen och andra myndigheter. Högst på önskelistan står en lokal. Därför kallade de på måndagen till ett informationsmöte där både polisen, socialtjänsten, kriminalvården och flera tunga politiker i Gävle dök upp.

– Det finns ingen ansökan om bidrag från X-Cons inför nästa år. Och de har ju redan pengar till ett par anställda, och redan det borde räcka till ganska stor verksamhet, säger Maritha Johansson (V), ordförande i socialnämnden.

Som en jämförelse nämner hon att antalet fältassistenter som socialförvaltningen själv har i sin budget är fyra.Gunnar Eriksson

Mer läsning

Annons