Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ylva sprider trygghet i Andersberg

/
  • FÖR ANDERSBERGS BÄSTA. Ylva Larsson, Hyresgästföreningen, vill att Andersberg ska vara en plats där invånarna känner sig trygga och trivs och där det händer spännande saker. Hennes jobb är att fånga upp alla goda idéer och skapa möjligheter att förverkliga dem.

En eldsjäl kan inte brinna ensam. Ylva Larsson närmast ryser vid tanken på att hon skulle vara den som tog åt sig hela äran för allt bra som händer i Andersberg.

– Jag hoppas att alla jag jobbar med känner att det här är ett bevis på att det vi har gjort tillsammans har lyckats, säger den femte och sista kandidaten till titeln Årets Gävlebo 2010.

Annons

Det blåser hårda isvindar kring Andersbergs centrum den här tisdagsmorgonen, men innanför entrédörrarna är det lugnt och stilla. Ylva Larsson som är på väg till ett möte med Gavlegårdarna och näringsidkarna i centrum, kommer lite tidigare för att hinna träffa Arbetarbladets fotograf. Biblioteket, frisersalongen och pizzerian är inte öppna ännu. Det är bara med glesa mellanrum som någon passerar genom centrum, men varenda en hejar glatt och igenkännande på Ylva som under tiden ställer upp sig efter fotografens instruktioner.
– Jag får väl din autograf sen! skojar Araceli Pineda medan hon hastar mot jobbet på Helges fritidsgård.

Andersbergsbon Safin Moesin stannar upp och pratar med Ylva en stund. De känner varandra sedan träffarna med det internationella matlaget som kom till efter ett bomöte med lokala Hyresgästföreningen i centrala Andersberg och som ledde till en rad kulinariska utbyten under gemytliga former. Nu pratar de om nattvandrarna som ska dra på sig sina gula jackor och ge sig ut till helgen. Safin har ett par kompisar som är med och Ylva skickar med honom några hålltider.

Pernilla Sandberg, också hon Andersbergsbo samt tidigare styrelseledamot i lokala Hyresgästföreningen i höghusområdet, lyser upp när hon stiger in genom entrén och får syn på Ylva. Hon stannar till och frågar hur det är. Pernilla var själv en nattvandrare medan hon hade möjlighet.
– Tidigare brann det överallt här på helgerna och jag som tycker att det är kul att engagera mig ville hjälpa till att förebygga förstörelsen, säger hon.

Ideella krafter som Pernilla är förutsättningen för alla aktiviteter i Andersberg; utan dem skulle det inte hända så mycket, menar Ylva. Men det behövs en samordnande kraft, en "eldsjälarnas eldsjäl" som är tillgänglig när idéer ska bli verklighet.
– Mitt uppdrag är att stötta där det finns initiativ, se till att möjligheterna skapas och bygga upp strukturer så att det fungerar, förklarar Ylva.

Och att göra det utan ett personligt engagemang är knappast möjligt, tror hon som vant sig vid att ge betydligt mer av sin tid än tjänsten kräver på papperet.
– Man gör ett val: gå hem vid arbetstidens slut eller stanna kvar och göra jobbet lite bättre, säger hon.
– Människorna som jag jobbar med i Andersberg är själva så engagerade och då vill jag också ställa upp. Om jag inte blev personlig skulle jag gå miste om alla fantastiska möten som det här jobbet ger.

Nattvandringarna, språkkaféet, sygruppen, schackklubben, tjejkvällarna, familjeverkstan eller julmarknaden. Oavsett vilka idéer som förverkligas är målet, som Ylva ser det, att Andersbergsborna ska känna sig trygga i sin stadsdel och att det ska finnas aktiviteter som förenar människor med samma intressen utan fokus på ålder, kön och ursprung.

Mer läsning

Annons