Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkesgymnasiet kan tvingas flytta

Gävles nyaste gymnasieskola, Yrkesgymnasiet, kan tvingas byta lokaler redan till hösten. Den främsta orsaken är bullret från Gevaliafabriken.

Annons

Yrkesgymnasiet, som drivs av friskoleföretaget Thorengruppen, öppnade i höstas med drygt 50 elever på sju yrkesförberedande program i lokaler bredvid Gevaliafabriken på Alderholmen.

Lokalerna är egentligen avsedda att vara kontor och förråd men fastighetsägaren fick ett muntligt löfte om tillfälligt bygglov för att ändra användningsområde till skollokaler.

Men efter en utredning föreslår kommunens tjänstemän nu att det tillfälliga bygglovet inte beviljas. Anledningen är att lokalerna ligger för nära Gevaliafabriken vilket både medför högt buller och en osäker trafikmiljö.

”Även om åtgärder vidtas för att förbättra den fysiska utomhusmiljön för eleverna kvarstår bullerproblematiken”, skriver kommunen i sitt beslutsförslag.

Ärendet kommer upp till beslut hos politikerna i byggnads- och miljönämnden på onsdag nästa vecka.

Om beslutet blir avslag måste Yrkesgymnasiet hitta nya lokaler till nästa höst.

– Vi är nöjda med lokalerna och tycker att de är väldigt bra. Vi löser det, men det är synd för fastighetsägaren som vi har ett bra samarbete med, säger Christine Rosencrantz, informationschef på Thorengruppen.

Mer läsning

Annons