Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkesutbildning är en snabb väg till jobb

/
  • Alla kan lära sig. ”Jag fick lära mig en väldigt bra sak i skolan och det är att jag kan allt jag vill, det jag inte kan beror på att jag inte vill. Och så är det”, svarar 22-åriga Sofia Hansson på frågan om hon tror att vem helst kan lära sig köra lastbil.

Lastbilsmekaniker eller busschaufför? Det går att säkra ett framtidsjobb utan behöva gå en lång universitetsutbildning. Och det finns chans att påbörja den hyfsat korta vägen dit redan i dag.

Annons

Buss- eller lastbilschaufför, betongarbetare eller plåtslagare. Det är några av Arbetsförmedlingens exempel på yrken där det råder brist på personal, men där det inte krävs någon högskoleutbildning. I stället kan man gå en utbildning på Komvux, vara lärling på ett företag eller gå en yrkeshögskoleutbildning och på det sättet bli ett hett villebråd på arbetsmarknaden.

Inom vuxenutbildningen i Gävle kommun – i samarbete med kommunerna Sandviken, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby – kan du till exempel läsa en yrkesinriktad utbildning på gymnasienivå. Yrkesvux är en satsning bland annat för att motverka brist på arbetskraft och kursutbudet är framtaget utifrån den efterfrågan som finns på arbetsmarknaden i Gästrikland.

– Det finns fortfarande möjlighet att komma med på vissa utbildningar, säger Kajsa Wiklund, administrativ chef för vuxenutbildningen i Gävle.

Fortfarande chans att börja

Till exempel finns det ännu chans att hoppa på lastbils- eller bilmekanikerutbildningarna.

– Vi ska ta personer som står längst från arbetsmarknaden. Ett kriterium är att man är arbetssökande, men vi tar även in andra i mån av plats, säger Kajsa Wiklund.

Till årsskiftet får kommunerna dock inte längre statsbidrag för yrkesvux, vilket innebär att det breda kursutbud som finns i dag kommer att tunnas ut.

Behövs 4 000 chaufförer

Ett exempel på ett bristyrke med kortare utbildningsväg än högskola är lastbilschaufför. Bara under det närmaste halvåret behövs 4 000 lastbilschaufförer i Sverige.

– Vi tillhör ju en av få branscher som kan lova Arbetsförmedlingen att vi kan ge i stort sett alla som utbildas ett jobb, säger Bill Rehn, vd på TYA, samarbetsorgan för arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom transportsektorn, till TT.

Åtta av tio får snabbt jobb

På listan över bristyrken finns även bland annat industrijobbtitlar som CNC-operatör och automationstekniker, som kräver antingen gymnasie- eller yrkeshögskoleutbildning. Statistik för yrkeshögskolan visar dock att färre gick utbildningar inom teknik och tillverkning i fjol än vad det fanns platser – trots att åtta av tio av som går en yrkeshögskoleutbildning får jobb inom ett halvår.

Mer läsning

Annons