Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlealliansen ser rött efter trafikavstängning

– Tjänstemännen kan lika gärna sätta på sig partiknapparna. Genom att stänga av trafiken i centrum bedriver de valrörelse åt sittande majoriteten, säger Per-Åke Fredriksson (FP), som tillsammans med allianskamraterna är heligt förbannad.

Under fredagsmorgonen slog oppositionsrådet Inger Källgren Sawela (M) upp tidningen.

– Där fanns en annons från Gävle kommun om att biltrafiken i centrum ska stängas av på lördag. Mitt under brinnande valrörelse. Vi inom alliansen är helt emot en trafikavstängning och beslutet är inte förankrat i byggnads- och miljönämnden, säger hon vid en presskonferens under fredagseftermiddagen.

Lili André (KD) menar att trafikavstängningen är en maktdemonstation.

– Återigen visar den politiska majoriteten att de bestämmer över näringslivet i en odemokratisk ordning.

Biltrafiken stängs av från Södra Kungsgatan till Rådmansbron, och på Södra Strandgatan från Kungsbron till Petrégatan. Lördagen ska ge Gävleborna en upplevelse av hur Slottstorget kommer att te sig när den nya Centrumplanen är färdig och genomförs i samband med arkitekttävlingen för Slottstorget, Å-rummet och Rådhusesplanaden.

Aktivitetsdagen ordnas på uppdrag av Centrumplanens styrråd som består av förvaltningschefer från Samhällsbyggnad, Kultur och fritid och en representant från ideella föreningen Gävle centrumsamverkan.

Alliansen hävdar det här är ett odemokratiskt beslut utan nämndförankring och att ni bedriver valrörelse för den sittande majoriteten, vad säger du om det?

– Det är ett problematiskt om vi uppfattas som partiska. Vårt jobb är inte att driva politik. Vårt jobb är att genomföra fattade beslut, i det här fallet i enlighet med Centrumplanen. Om den ändras efter valet så kommer vi att genomföra de beslut som följer av en ny plan säger Kajsa Ravin, förvaltningschef för Kultur och fritid och ledamot i styrrådet.