Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlebo anmäler kritiserad hemsida

En gävlebo har polisanmält den omdebatterade hemsidan Lexbase.

Även KRIS i Gävle riktar stark kritik mot sajten.

– Man blir dömd igen trots att man redan är dömd, säger Jari Nordlund ordförande i unga KRIS.

Internetsajten Lexbase har väckt debattstorm sedan den lanserades i måndags. På sajten kan vem som helst se om någon dömts genom att söka på namn, personnummer eller på en karta. Domarna kan sedan laddas hem mot en kostnad.

En 24-årig man från Gävle vars namn är publicerat på sajten är nu en av flera som har polisanmält den. 24-åringen är tidigare dömd för brott och känner sig kränkt av publiceringen. En 37-årig man från Norduppland har gjort en liknande anmälan.

– Utan att göra någon bedömning skickar vi anmälan vidare till JK, JK kommer att samla in anmälningar från hela landet och sedan måste de besluta hur vi ska gå vidare. säger Mikael Hedström, presstalesman vid Gävleborgspolisen.

Enligt Hedström är en tänkbar brottsrubricering förtal.

Jari Nordlund från Föreningen Kriminellas Revansch I Samhället (KRIS) i Gävle är starkt kritisk till Lexbase. Sajten gör det möjligt att enkelt kolla upp om till exempel grannar eller arbetskamrater är dömda. Han tror att den kan skapa problem för personer som försöker lämna ett kriminellt liv bakom sig.

– Alla ska få en egen chans att berätta sin egen historia, säger han.

Han tror även att personer som inte levt kriminella liv kan drabbas.

– En vanlig så kallad Svensson kan bli uthängd. Det kan vara någon som har gjort en tabbe tidigare i livet.

Anetta Hellgren från KRIS tror även att personers barn riskerar att drabbas om det blir känt att deras föräldrar blivit dömda.

– Det kan skada väldigt mycket, säger hon.

Förutom KRIS har även bland annat Advokatsamfundet och Datainspektionen kritiserat Lexbase. I går hoppade sajtens talesman Pontus Ljunggren av. I ett pressmeddelande skriver Lexbase att Pontus Ljunggren har avsagt sig sitt uppdrag på grund av att han och hans familj mordhotats.

"Vi beklagar detta djupt. Lexbase förmedlar offentliga uppgifter på ett helt lagligt sätt. Avsikten är att förhindra brott, något som glömts i den allmänna debatten", skriver de.