Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebo dödshotade skribent

Ledarskribenten försvarade böneutrop från moskén i Botkyrka. Det fick en Gävlebo att skicka dödshot till honom.

Annons

Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg argumenterade förra året i en text för att tillåta böneutrop från moskén i Botkyrka. Så länge böneutrop inte bullrar mer än kyrkklockor är det svårt att se annat än att motståndet har med islamofobi att göra, resonerade han.

Det fick en 41-årig Gävlebo att skicka ett både hatiskt och hotfullt mejl till Lindberg. Aftonbladet lyckades spåra det anonyma mejlet och gjorde en polisanmälan. Nu har Gävlebon ställts inför rätta för olaga hot och domen mot honom avkunnas på onsdag.

"Du är en vidrigt lismande och negerälskande smygkommunist som har fått flera hundra tusen svenskar att hata dig innerligt", skrev Gävlebon till Lindberg.

"Du är en måltavla", fortsatte han och berättade att han tagit reda på var Lindberg bor och tyckte att det var konstigt att ingen redan hade släckt hans liv. Han förklarade också att det han mest kommer att bry sig om i framtiden är att sådana som Lindberg ska gå en skräckfylld död till möte.

I polisförhören har Gävlebon förklarat sin upprördhet över försvaret för böneutrop med att han själv bor nära moskén i Gävle.

Däremot är han efteråt mycket ångerfull över mejlet. Han försäkrar att han aldrig haft för avsikt att skada Lindberg. Han säger också att han inte ingår i någon grupp, utan ensam står för mejlet.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin kommenterade i helgen Gävlebons hot. Helin konstaterar att vi kan tycka olika om böneutrop.

– Men det tycker inte 41-åringen att vi kan. Han menar att Anders Lindberg måste dö för att ha skrivit detta, skriver Helin.

Annons