Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlebo såldedopningsmedelför 1,3 miljoner

Den 51-årige Gävlebon har pekats ut som huvudman i Sveriges hittills största dopningshärva genom tiderna.


Nu åtalas han tillsammans med sin sambo för att ha sålt dopningspreparat för 1,3 miljoner kronor till olika kroppsbyggare runt om i Sverige.

Det var 21 oktober som polisen slog till mot 47 adresser på 25 orter i landet. Personerna misstänktes vara kunder hos Gävlebon som sålt dopningspreparat via en sida på internet sedan år 2004.

Även en Malmöbo kopplades till 51-åringen eftersom han misstänktes leverera preparaten till honom.

Gävlebon, som tidigare är dömd för liknande dopningsbrott i mindre skala, greps först 17 augusti i sin bostad. Där fann polisen en rad olika tabletter, kapsyler, och ampuller av typen anabola steroider och testosteron som används för att bygga muskler snabbt.

Efter ytterligare ett tillslag i september hade polisen tagit cirka 280 000 enheter av olika dopningspreparat i beslag i parets lägenhet. Allt till ett sammanlagt värde av cirka 1,3 miljoner kronor, en summa som nu åklagaren Peter Olofsson kräver ska tas i beslag.

Ett tiotal personer på olika orter i landet åtalas även för att ha köpt preparaten.

Mannens 45-åriga sambo åtalas också för grovt dopningsbrott för att ha skött de ekonomiska bitarna, som att öppna konton utomlands, hämta kontant betalning på posten och hyra bankfack att förvara pengar i. Åtalet omfattar även misstankar om skyddande av brottsling då hon ska ha kontaktat köpare via internet efter att 51-åringen gripits och raderat olika dokument i parets datorer.

Båda åtalas dessutom för brott mot lagen om handel med läkemedel eftersom de misstänks ha sålt läkemedel för över 600 000 kronor.

Att det tagit så lång tid att få klar förundersökningen beror på att polisen försökt spåra var mannen har förvarat alla pengarna.

Hittills har 533 000 kronor tagits i förvar ur ett bankfack men enligt Peter Olofsson söker man fortfarande på olika platser, bland annat i Luxemburg.

Rättegången inleds nästa vecka och straffet för grovt dopningsbrott ligger mellan sex månader och fyra års fängelse.