Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlebocken brann i natt

Det var vid 03.15 som polisen kände lukten av brandrök.
Ungefär 15 minuter senare fanns endast skelettet från bocken kvar.
En 25–årig man, med brandskadat hår och sot i ansiktet, har gripits.

Annons

LÄS MER: Misstänkte bockbrännaren anhållen

Ungefär samtidigt som en polispatrull kände lukten av brandrök, kontaktade väktaren att två maskerade män antänt bocken och att han följt efter en av männen.

– Åtta minuter efter larmet så griper vi en misstänkt person, säger Peter Hultqvist, vakhavande befäl.

Polisen hittar tändare och tidningspapper på mannen, som också rånarluva och är svedd i håret. Polisen misstänker att ytterligare en person är inblandad.

Den gripne, som ska ha varit alkoholpåverkad, har ännu inte hunnit höras av polisen. Vid tio i åtta på söndagsmorgonen meddelar polisen att han får några timmar till på sig att nyktra till och kommer att höras senare.

SE OCKSÅ: Här springer den misstänkta bockbrännaren iväg – brinnandes

Nästan varje år har julbocken bränts ned. Det har påpekats att det faktum att bocken bränts ned är det som gjort den känd, även internationellt har det gett Gävle uppmärksamhet. Nedbränningen är dock olaglig och rubriceras som sabotage och mordbrand.

Olika försök har gjorts för att förhindra att bocken bränns, till exempel vakter, webbkamerasändning eller impregnering av materialet för att minska lättantändligheten.

Meningen var att den skulle monteras ner den 4 januari nästa år.

Uppdaterad 15:39:

Fredrik Berg på Åklagarmyndighetens presstjänst meddelar att den gripne 25–åringen har erkänt och är släppt på fri fot men fortsatt misstänkt.

– Det är ju ingen risk att han eldar upp bocken en gång till, säger Fredrik Berg.

Läs också:

Ännu en bockbrand – men Gävlebocken står kvar

Kommunen tackar nej till förslag om att själva bränna ner bocken

Fler nyheter från natten i Gästrikland.