Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlebocken fyller 50 – då inför kommunen bockgaranti – "Jätteviktigt att den står"

I år firar man Gävlebockens 50-årsjubileum. Kommunen skjuter till extra pengar på att slå på stort med extra mycket av allt – och inför en "bockgaranti".
– Det är jätteviktigt att den står sitt 50:e år, säger Helene Åkerlind (L).

Annons

Inför Gävlebockens 50-årsjubileum har kommunstyrelsen tagit beslut om att skjuta till 850 000 kronor till satsningen "Julen börjar i Gävle".

LÄS MER: Nu ska Gävle bli Sveriges främsta julstad: "Mer pynt och mer som händer"

Arbetarbladet har tidigare berättat om kommunens ambition att göra Gävle till Sveriges främsta julstad. Totalt satsar kommunen 2 300 000 på marknadsföringsprojektet "Julen börjar i Gävle" och på Gävlebockens 50-årskalas. Miljöpartiet ska ha reserverat sig mot förslaget.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Inger Källgren Sawela (M) vill kommunen locka besökare till staden med ett hjälp av ett firande innehållande extra mycket av allt – det vill säga bättre artister, bättre ljus och bättre ljud.

– Det är en extra satsning, säger Inger Källgren Sawela.

Nytt för i år är att kommunen vill erbjuda en "bockgaranti". Det innebär att de garanterar att Gävlebocken ska få stå fredad i alla sin prakt på Slottstorget.

För att göra det möjligt planerar kommunen att ta in extra säkerhetsvakter som ska vakta den. Inledningsvis handlar det om att den ska få specialbevakning under första veckan. Men hur länge den utökade säkerheten ska finnas kvar kommer man inte att avslöja.

LÄS MER: Topp 10: Märkligaste sakerna som hänt Gävlebocken

Ann-Helen Persson (C) säger att den här satsningen är väldigt viktig för både Gävleborna och lokala näringsidkare.

– Jag tror faktiskt att det här är en bra satsning. Gävle är känd för bocken och det är roligt för de som bor här, säger hon.

Kommunen hoppas på att staden ska omsätta minst åtta miljoner på turism som är kopplad till bocken och Gävle som julstad.

Ann-Helen Persson berättar att kommunen gjorde en utredning kring den deltävling av Melodifestivalen som hölls i Gävle.

– Där satsade man en miljon och fick tillbaka sex, säger hon.

Förra året fick Gävlebocken, som omnämns i Guinnes rekordbok som världens största, konkurrens från oväntat håll. I Fridlevstad i Blekinge satte entusiaster upp en bock som väntades mäta 14-15 meter. Fjolårets Gävlebock mätte då bara ynka 13 meter.

LÄS MER: Här är Gävlebockens hot från söder – kan vara världens största

Men enligt Inger Kellgren Sawela (M) är det inte aktuellt att ta upp kampen mot hotet från söder genom sätta upp en större bock än fjolårets.

– Det blir originalbocken – det är den som gäller. Jag tror att vi skulle begå ett stort misstag om vi gick ifrån den, säger hon.