Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlebocken monteras ned

Till mångas glädje klarade sig Gävlebocken helskinnad genom såväl jul- som nyårshelgen 2010.

På tisdag monteras han ned för att vila sig i form tills det är dags för ett nytt framträdande i december igen.

– Det är jätteroligt att den har klarat sig. Jag vet att många blir så besvikna när den har brunnit redan före jul, man saknar den, säger Eje Berglund, bockkommitténs talesman.

– Att bocken överlevt i år beror på att vi satsat på utökad bevakning, för den är ju inte impregnerad som den var för några år sen.

Men det kostar att ha kontinuerlig bevakning av bocken och därför monteras den ned före trettonhelgen.

Som vanligt attraherar Gävlebocken människor långt utanför Gävles och Sveriges gränser. I mellandagarna hade människor från fler än 100 olika länder varit inne på bockens hemsida.

– Det är ett enormt intresse för bocken. I Tyskland till exempel bor en kvinna från Gävle som på sin hemsida har flera texter om bocken och via den sidan är det många som sen kommer in på bockens hemsida. Förra året hade vi närmare 500 000 unika besökare på hemsidan.

Eftertraktad bock
Eje Berglund berättar att bockkommittén får många frågor om bocken och att man försöker besvara alla. Det finns också företag som gärna skulle vilja använda bocken i reklamen, men där är kommittén restriktiv.

– Vi hade några ungdomar som ville ha bocken på tändsticksaskar, men det sa vi direkt nej till. Men vi har ju den lilla mjukisbocken till försäljning och en del av summan går till bocken.

Farligt att bränna bocken
Men borde den inte brinna upp då och då? Kanske en offentlig bockbränning?
– Det går inte bränna bocken inför en stor publik, man kan inte garantera säkerheten. Brinnande halm skulle fara omkring i luften och skulle sen vinden ändra riktning så kunde det gå riktigt galet.

Därför monteras Gävlebocken ned på tisdag (om nu inget händer under natten, förstås) och skalas av sin halm och sina röda band. Sen läggs han till vila för att till sin 45-årsdag i slutet av november återuppstå i ny glänsande gul halm från Mackmyra whisky.

Fotnot: Det är halm från Mackmyra vars korn har använts i whiskyproduktionen.