Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlebon har sålt dopningsmedel förut

Den 51-åriga Gävlebon som misstänks vara en av nyckelpersonerna i en stor dopningshärva är tidigare dömd för dopningsbrott vid två tillfällen.


Nu fortsätter polisens utredning och åklagaren hoppas kunna väcka åtal i november.

– Vi ska analysera förhören och beslagen som kommer att utgöra bevisning i vårt mål i Gävle. Sedan är det självständiga brott för varje förhörd person som har köpt själv, säger åklagaren Peter Olofsson.

Under tisdagen slog polisen till mot 47 personer runt om i hela landet. Genom att kontrollera 51-åringens bankkonton och posttrafik hade polisen fått tag på adresserna. Peter Olofsson vill dock inte säga vad som har framkommit i förhören.

– Men det är positivt ur min synvinkel. Det har stärkt bevisningen.

Drygt tio polismyndigheter har samordnat sitt arbete för att nysta upp den enorma härvan där 51-åringen ska ha sålt dopningsmedel för hundratusentals kronor över internet.

Sedan i somras sitter han häktad i Gävle misstänkt för grovt dopningsbrott.

Hans 45-åriga sambo är häktad misstänkt för medhjälp till grovt dopningsbrott för att ha hjälpt till med de ekonomiska bitarna.

I juni 2002 dömdes 51-åringen till fyra månaders fängelse för olaga hot och dopningsbrott. Han skulle då ha sålt omkring 10 000 ryssfemmor, som är ett dopningsmedel, för cirka 30 000 kronor till olika personer. Ett år tidigare hade han dömts för dopningsbrott i mindre skala till fängelse i en månad.

En 25-årig man från Malmö sitter också häktad för grovt dopningsbrott. Han tillhör eliten bland bodybuildare i Sverige och ska ha tagit in dopningsmedlet Testobolin i landet genom ett paket från Östeuropa. Gävlebon ska sedan ha sålt preparatet vidare på internet till kroppsbyggare.

Peter Olofsson tror att utredningen kommer att ta minst en månad till och hoppas kunna väcka åtal i november.

Den som döms för grovt dopningsbrott kan få minst sex månaders fängelse och högst fängelse i fyra år.