Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävlebon Pierre har filmat sin son varje dag sedan födseln

Leifs ögonstenar och William som försöker lära sig att gå.
Människor är alltid i fokus när Pierre Orrelana tar fram sin filmkamera.
Hans främst inspiration finns alltid vid hans sida och är 2,5 år gammal.

Pierre Orrelana har förgyllt mångas dag med sina filmer från Gävle i sociala medier. Kameran flyter tätt över kullerstenarna i Gamla Gefle eller zoomar in det spelande vattnet i Boulognerskogen. Just där går han ofta på upptäcktsfärd med sin son Alexis. Det var så de kom i kontakt med Leif Westlund som placerat ut sina ögonstenar runt om i parken.

– När Leif berättade sin historia om sin obotliga sjukdom ville jag göra en film om honom, säger Pierre Orrelana.

På samma sätt tänker han om cp-skadade William Östberg Berglund som tränar hos Anders Bergström på Fyshuset för att lära sig att gå. Pierre Orrelana har börjat följa William med målet att göra en film.

– Det här är min passion, jag vill fortsätta göra film, och gärna ta uppdrag, men framförallt vill jag hjälpa människor.

TV: Se klippet med cp-skadade William Östberg Berglund som Pierre gjort

Det började när han var 17 år när hans liv kretsade kring en annan passion, breakdance. Han var medlem i gruppen Grounded som korades till svenska mästare flera gånger och även uppträdde utomlands.

Pierre Orrelana ville fånga sina moves på film, men han hade ingen kamera.

– Jag fick låna 3 000 kronor av min bästa vän, Omar Alvarado. Han trodde på mig redan då och det gör han fortfarande. Han stöttar mig i allt, och ja, jag har betalat tillbaka, säger Pierre med ett skratt.

Filmarbetet tog fart för 2,5 år sedan när Alexis föddes. Redan på förlossningen hade Pierre riggat upp fyra kameror för att föreviga ögonblicket. Sedan dess filmar han sin son varje dag. Han visar några klipp, från de första lite smått korniga bilderna, till de senaste som håller hög kvalitet med effekter och snygg redigering. Arbetet har utvecklats i takt med att utrustningen professionaliserats.

– Pappa, ska vi jobba nu, frågar Alexis varje gång jag tar fram kameran. Han ställer villigt upp och jag tycker att han förändrats ju mer vi hållit på. Han har blivit mer självsäker. Filmerna är en spegelbild av honom.

Pierre Orrelana föddes i Valparaiso i Chile. Som åttaåring återförenades han med sin mamma som redan hade kommit till Sverige och Tierp. När han var tolv flyttade familjen till Gävle.

Han arbetar som habiliterare på Gävle kommun och först säger han att han inte har några intressen förutom filmandet. Men sedan berättar han om sin kärlek till Sveriges natur.

”Har du sett Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall, eller vår vackraste plats, Tarfaladalen?”, frågar han.

Det visar sig att Pierre bestigit ­Kebnekajse tre gånger och drömmer om att ta sig upp på Kilimanjaros topp.

– Naturen ger mig ett inre lugn som får mig att uppskatta livet och mina närmaste, säger

Pierre Orrelana som säger att han fått den starka familjekänslan av sin mamma.

– Hon har skapat oss till starka individer. Jag var väl inte den bästa elev som gått på Nynäs, jag hade myror i brallan, men med tiden har jag hittat mina egna svar.

Se fler filmer av Pierre Orrelana här:

Leifs Ögonstenar

Gävle Gamla stan

Gävle Natur #2