Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlebor ska ha spridit tv-kanaler till hundratals användare – krävs på nio miljoner

Två Gävlebor ska olagligt ha spridit tv-kanaler via internet, även kallat "cardsharing", till hundratals användare.
Den ena mannen krävs på nio miljoner kronor av tre tv-bolag.

Annons

Fyra seriekopplade datorer fanns i bostaden.

För fyra år sedan greps en 49-årig man i Gävle efter en husrannsakan i hans bostad. I bostaden sprang polisen, som var där i ett annat ärende, på fyra seriekopplade datorer med åtta tv-kort och kortläsare, vilket tydde på att han olagligt spred tv­-kanaler.

I förhör uppgav 49-åringen att datorerna tillhörde en bekant, en 54-årig Gävlebo, som tilläts ha datorerna där i utbyte mot att 49-åringen gratis fick kolla på betalkanaler. 54-åringen, vars bostad också genomsöktes, stod på abonnemangen för tv-korten.

Genom de seriekopplade datorerna ska den äldre av männen, mot betalning, ha gett 240 användare tillgång till Comhems tv-sändningar, 140 användare tillgång till Canal Digitals sändningar samt 140 användare till Viasats sändningar.

I juni i år åtalades männen, den äldre för brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning och den yngre för medhjälp till brottet. 54-åringen, som förnekar brott, stäms på sammanlagt nio miljoner kronor av tv-bolagen.

– Det är en ganska normal omfattning, vi har haft betydligt större omfattningar och även mindre omfattningar. Vi väcker ungefär 5–10 åtal per år i den här måltypen, säger Henrik Rasmusson, kammaråklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.

I den omfattande utredningen ingår datamedieundersökning, kontoutdrag och vittnesmål. Rättegången planeras hållas i mitten av november.

– I det här fallet har det varit väldigt svårt att få den tekniska analysen genomförd hos IT-teknikerna hos polisen i Gävle, säger Henrik Rasmusson.

Att flera delar på en betald tv-kanal brukar kallas för ”cardsharing” eller "dreamboxing". För två år sedan ändrades lagen så att även de som köper tjänsten med olagliga tv-kanalen gör sig skyldiga till brott. Men då det aktuella fallet inträffade innan lagen trädde i kraft är ingen utav 54-åringens kunder misstänkta för brott, utan i stället ska några av dem höras som vittnen.

Åtta tv-kort beslagtogs vid husrannsakan.

Annons