Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborg bäst påmotion och kultur

Vill du ägna dig åt idrott, motion och kultur är Gävleborg betydligt bättre att leva i jämfört med Stockholm. Här finns nämligen fler simhallar, fotbollsplaner, golfbanor och bibliotek per invånare.

Mellansvenska Handelskammaren försöker ge begreppet livskvalitet en innebörd. Resultaten från den undersökning handelskammaren låtit göra visar att invånarna Gävleborgs län har betydligt lättare att ägna sig åt fritids- och kulturaktiviteter jämfört med invånarna i Stockholms län.

Resultaten ska kammaren använda i marknadsföringen av länet. Målet är att öka företagsetableringen och inflyttningen. Den största konkurrenten är Stockholms län och därför har kammaren också undersökt tillgängligheten i Stockholm.

Bruno Ahlqvist, vid Mellansvenska Handelskammaren, presenterade undersökningens resultat för landshövding Barbro Holmberg på måndagen.

– De flesta kommuner talar om sitt rika utbud av idrott, motion och natur. Vi vill visa hur tillgängligheten i länet verkligen ser ut, säger han.

Hockeystaden Gävle får ursäkta, men det är grenen konstfrusna bandyplaner Gävleborgs län är bäst i. I Gävleborg är tillgängligheten sju gånger större än i Stockholm. Siffran för inomhusbad är också god. Här är tillgängligheten dubbelt så stor som i Stockholm.

Sedan radar Bruno Ahlqvist upp det ena exemplet efter det andra för att framhålla Gävleborgs förträfflighet.

Landshövding Barbro Holmberg nickar instämmande under genomgången.

– I ett år har jag åkt runt i länet och talat positivt om det. Nu har jag också siffror som visar att det är ett bra län, säger hon.

Barbro Holmberg pekar på att familjer som överväger att flytta till en ny ort undersöker utbudet för fritids- och kulturaktiviteter.

– Flyttmönstret har förändrats, nu för tiden vill folk flytta till attraktiva miljöer. Näringslivet kan vara hur dynamiskt som helst, men aktiviteterna för barn är också viktiga.

Undersökningen är ett resultat av diskussioner med svenska och utländska investerare. Handelskammaren blev uppmanad att genomföra undersökningen.

– Vi tänker oss att ett växande familjeföretag som vill etablera sig i länet och då blir plötsligt simhallar en värdefaktor, säger Bruno Ahlqvist.

När det gäller kommunalt stöd till kultur- och fritid är det också större jämfört med Stockholm. Men i Stockholm ökar stödet medan det minskar i Gävleborg.