Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborg berörs av fler vargrevir än någonsin i modern tid

Vid den senaste mätningen stod det klart att vargreviren som Gävleborg berörs har ökat. De har ökat så till den grad att reviren nu är fler än någonsin.

Resultatet av varginventeringen 2014/2015 visar att Gävleborg nu berörs av tio vargrevir, varav fem rör sig i Gästrikland. Det är fler än någon kan minnas.

– Vi har aldrig berörts av så många revir som nu. Inte sedan vi började mäta, och det var herrans långt tillbaka, säger naturbevakaren Hans Nordin.

Några av reviren går över länsgränserna.

I Gästrikland finns reviren Sjösveden, Lingbo, Åmot/Ockelbo, Glamsen och Korså. Vargarna i Korsåreviret har dock vistats på dalasidan av reviret och inte spårats i Gästrikland. Alla Gästrikerevir utom Glamsen har fått föryngringar under säsongen.

Forskare kom under inventeringen fram till att sammanlagt sju föryngringar skedde över Gävleborg i fjol. Det innebär med största sannolikhet att det nu finns nu finns något över 70 vargar i länet.

– Men vi vet ingenting om hur det ser ut i vinter. Nu går vi in med nya förutsättningar, och det kan ha ändrats redan i sommar, säger Hans Nordin.

I rapporten från länsstyrelsen skriver de dock att man tror antalet stationära vargar kommer att öka under kommande år.

Under det gångna året har flera vargar synts i Gästrikland. När en varg i början på september tog sig in i en grishage i Mörtebo jagade grisarna själva i väg den. En gård i Järbo hade inte samma tur när en kviga dödades i augusti. Hans Nordin bekräftar att de har fått höra om fler vargobservationer än vanligt.

– Det rör sig mer varg så då observeras också fler. Även om de flesta rör sig i det tysta.