Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborg får 873 miljoner till vägar och järnvägar

Gävleborg får 873 miljoner kronor till vägar och järnvägar under perioden 2010 till 2121. En 40-procentig ökning jämfört med tidigare anslag.

– En riktigt bra nyårskaramell, säger Alf Forbergskog, ansvarig för infrastrukturfrågor vid Region Gävleborg.

I går presenterade regeringen hur pengarna till infrastruktur ska fördelas mellan län och regioner i Sverige för perioden 2010–2121.

Totalt har regeringen fördelat 33,1 miljarder kronor. Gävleborg till hör de sju län som får högst höjning. Allra störst är den för Norrbotten, som får 61 procent mer.

– Det ser positivt ut och är en kraftig höjning jämfört med tidigare, säger Alf Forbergskog,

Under våren ska Region Gävleborg arbeta fram en objektslista. Det ska vara klart till 30 juni, då regionen ska presentera för regeringen vad man vill använda pengarna till.

Pengarna kan bland annat komma att användas till riksväg 80 och genomfarten i Hofors, en ny infart till Sandvik i anslutning till Gävle-avfarten och förbättringar på väg 83 mellan Tönnebro och Kårböle. De kan även gå till att delfinansiera förbättringar på Gävle bangård så att tåg från Gävle Hamn kopplas till järnvägen på ett bättre sätt och till att helelektrifiera spåren till hamnen.