Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborg - så mycket bättre

I dag är kommunikationsmöjligheterna i delar av vår region näst intill obefintliga.

Det är därför viktigt att ta krafttag för att underlätta kommunikationerna inom regionen och till övriga delar av omvärlden. Kommunikationsfrågor är mycket viktiga för en regions utveckling. I Gävleborg ska det finnas alla kommunikationsmöjligheter– via luften, marken eller havet.

Utveckling av kollektivtrafiken är en viktig faktor för att hela Gävleborg ska kunna utvecklas hållbart. En utbyggd kollektivtrafik är en grundpelare när det gäller socialt hållbar utveckling. Kollektivtrafiken knyter samman landsbygd och tätort och underlättar transporter i människors vardag, arbete och på fritiden.

I dag är avstånden inget hinder. Den teknologiska utvecklingen ger nya möjligheter att kommunicera oberoende av tid och plats. Förbättrade kommunikationer och ökade transportmöjligheter blir också allt viktigare förutsättningar för ekonomisk utveckling och konkurrenskraft. Men kommunikation handlar inte bara om transporter och kollektivtrafik. Dit hör också den nya teknikens digitala möjligheter till kontakter, tillsammans med telefon- och mobiltelefonnätet.

Dagens skillnader i teknikutbud mellan stad/tätort och landsbygd är en viktig fråga som måste lösas. Den sociala verksamheten är idag på flera plan beroende av bredband och ett säkert mobilnät inom hela regionen. Sjukvård och omsorg står inför en betydande utveckling när det gäller tjänster som möjliggör egenvård via internet.

Teknikutvecklingen kommer att fortsätta inom detta område, varför det är en fråga som måste prioriteras. Idag träffas man lika mycket över nätet som i verkligheten. Möjlighet till snabb uppkoppling är en förutsättning för företagsverksamhet på landsbygden. Det är därför av avgörande betydelse för landsbygdens utveckling att alla får tillgång till bredband eller motsvarande.

Utifrån dagens situation kan man säga att Gävleborg kan och ska bli, liksom som namnet på ett känt TV-program, så mycket bättre .   

Stig Mörtman (FP)

Ockelbo

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel