Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

23-årig kvinna fick vänta på hjärnröntgen i sju månader - hade "högst troligen" hjärntumör

Sjukvården i Gävleborg anmäler sig själva efter för lång väntetid med röntgen. "Att enstaka magnetkameraundersökningar får vänta så pass länge som i detta fall är inte acceptabelt."

Annons

Det var under våren 2015 som en 23-årig kvinna som haft epilepsi i barndomen återinsjuknade med anfall. Kvinnan sökte sig till vårdcentralen och fick där en remiss till neurologmottagningen vid Gävle sjukhus. Mottagningsbesöket skedde i juli 2015 och väl på plats konstaterades att en magnetkameraundersökning av hjärnan skulle behövas.

Men väntetiden till röntgenavdelningen var lång och först sju månader senare, i februari, kunde undersökningen genomföras. Då hittade man en hjärnförändring och "högst troligen" en godartad tumör.

Nu anmäler sjukvården sig själv efter den långa väntetiden. I Lex Maria anmälan skriver man "Att enstaka magnetkameraundersökningar får vänta så pass länge som i detta fall är inte acceptabelt." Man skriver också att man före undersökningen inte kunnat utesluta en allvarlig orsak till patientens epilepsi, och att undersökningen därför borde ha gjorts snabbare.

Efter händelsen ska röntgenkliniken ha omarbetat sina rutiner och arbetssätt.

Mer läsning

Annons