Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 mil senare - Sveriges krigsveteraner gick i mål i Gävle

På tisdagseftermiddagen nådde Veteranmarschen sitt slutmål i Gävle. På tio dagar har civila och militära veteraner som gjort utlandstjänst tillsammans gått 32 mil från Stockholm till Gävle.

Annons

Det är fjärde året som Veteranmarschen arrangeras. Tanken med marschen, som arrangeras av Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna, är att uppmärksamma de människor som gjort utlandstjänstgöring. Även om statistiken är ofullständig räknar veteranerna med att cirka 80 000 svenskar sedan 60-talet gjort utlandstjänstgöring i länder som Liberia, Mali, Kongo, Gaza och Kosovo.

Gullmar Svensson har som FN-soldat deltagit i en mängd internationella insatser.

Gullmar Svensson från Skara, som med sina 76 år är marschens äldste deltagare, är en av de veteraner som varit med under hela resan. Det är tredje året i följd han går hela sträckan.

– Jag lockades till tjänstgöringen av äventyret och möjligheten att verka för fred. Vi har varit ganska dåliga på att uppmärksamma de veteraner vi har i Sverige, berättar han.

Själva vandringen, som med några avstickare gått mellan Stockholm och Gävle, har flytit på utan större bekymmer.

– Det har varit jättetrevligt. Man känner en enorm gemenskap med de människor som är här. Sen har vi haft väldigt tur med vädret, det har bara varit dåligt två dagar.

Tydligast minnen har Gullmar från sin tjänstgöring i Kongo, en plats han också återvände till 2012.

– Det är hemskt att se hur landet, som är så rikt på mineraler, har utvecklats. Man har gått tillbaka 40-50 år i utvecklingen från när jag var där på 60-talet. Ingenting fungerar och landet är i fullständigt kaos.

Björn Svensson från Sandviken är också en av de som gått en stor del av sträckan. Hela vägen från Avesta. Han berättar också om den kamratskap som veteranerna känner.

– Det är fantastiskt roligt. Jag träffade en kollega som jag inte träffat på 50 år.

Björn Hernblad har också gjort utlandstjänstgöring som FN-soldat. Formen från tjänstgöringen håller fortfarande i.

På Slottstorget välkomnades veteranerna till ett soligt Gävle av moderaternas regionsråd Patrik Stenvard och landshövding Per Bill.

Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna tillsammans med landshövding Per Bill och moderaternas regionsråd Patrik Stenvard.

Björn Hernblad hade letat fram sin gamla uniform lagom till marschen.

Mer läsning

Annons