Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara få va mig själv

Annons

LÄS OCKSÅ: Ida Olsson, 18, tog sig ur psykisk ohälsa – nu vill hon hjälpa andra

För två år sedan tappade jag bort mig själv. Jag, som alltid har varit en glad, självsäker och utåtriktad tjej gick in i en slags dimma. Jag drabbades av mitt livs värsta kris och den går jag fortfarande igenom. Plötsligt visste jag inte vem jag var längre. Hösten 2014 förlorade jag min pappa i cancer.

Sorgen knäckte mig. Den fick mig att falla ihop totalt. Den ledde till att jag i vintras, när jag klarat av ett år av saknad efter mitt livs största förebild, drabbades av en depression.

I mitt fall visste jag vad det berodde på. Det är inte alls konstigt att jag blev deprimerad. Sorgen, en ny hemstad, en ny utbildning, prestationsångest, stress, oro och sömnlöshet fick min kropp att säga stopp.

En dag i slutet på mars, när jag var hemma i Gävle och hade praktik här på Arbetarbladet orkade jag inte mer. Jag var på väg till jobbet en måndagsmorgon men jag tog mig inte ända fram. Jag tvingades stanna på hälsocentralen, några hundra meter från redaktionen. Där träffade jag en läkare som lyssnade på min historia och konstaterade att antidepressiv medicin skulle kunna hjälpa mig. ”Kommer jag någonsin att må bra igen?” undrade jag. ”Ja, det kommer du. Men de första veckorna får du räkna med att det blir värre” svarade doktorn.

Dagen därpå svalde jag min första tablett. Sedan tog jag mig till jobbet, samlade mod till mig och berättade om mitt mående för chefen. Psykisk ohälsa syns inte utanpå. Och det är just det som kan vara svårt, att berätta om något som pågår i ens eget huvud. Att sätta ord på sina innersta tankar och känslor. Det är läskigt att blotta sig själv på det sättet jag gjorde men så här i efterhand ångrar jag mig inte en sekund.

Jag vill att alla ska försöka förstå att psykisk ohälsa är allvarligt. Vi måste hjälpas åt att sudda ut bilden av att det är förknippat med tabu. Att gå runt och vara tyst kommer aldrig göra en deprimerad människa frisk. När man lider av en depression behöver man all hjälp man kan få och för att jag som deprimerad ska våga berätta hur fruktansvärt dåligt jag mår måste jag be dig som står bredvid att bara lyssna och låta bli att döma. Var försiktig med att säga att jag ska rycka upp mig. Stå bredvid mig, fråga om jag behöver något och erbjud dig att hjälpa mig.

När man är deprimerad har man oftast en nedvärderande självbild. Min självbild var usel. Jag trodde inte det var sant när en av cheferna på redaktionen tog in mig på sitt rum sista dagen på praktiken och frågade om jag ville jobba på tidningen i sommar. Innan jag hann tänka efter tackade jag ja. För hur dåligt jag än mådde då så ville jag leva på hoppet och tro att jag skulle må bättre till sommaren.

I dag står jag här på redaktionen och skriver mitt livs första krönika. Jag har snart klarat av mina fem arbetsveckor och jag vill inte att min tid på Arbetarbladet ska ta slut. Det har gått fem månader sedan jag skeptiskt frågade läkaren om jag skulle må bra igen. Hon hade rätt. Om varken god kosthållning, träning, socialt umgänge och regelbundna samtal med kurator hjälper en att komma på fötter igen kan antidepressiva läkemedel vara ett alternativ. Medicinen hjälpte mig men det betyder inte att den hjälper alla.

Trots att jag drabbats av mitt livs värsta kris har jag lärt mig att fortsätta leva. Den största skillnaden är att jag lever för dagen och låter bli att oroa mig för saker jag inte kan påverka.

Pappa skulle vara stolt om han såg mig nu. Han skulle älska att se mig uppfylla mina drömmar. Jag näst intill springer till jobbet varje dag för journalistiken är något jag verkligen brinner för. Att skriva, intervjua människor och spela in TV-inslag är bland det bästa jag vet. Men bäst av allt är att jag har hittat tillbaka till mig själv. Och hur konstigt det än må låta är jag tacksam för alla erfarenheter rikare jag har blivit under dessa två år som jag har mått så fruktansvärt dåligt.

Jag känner precis som Laleh sjunger i sin senaste låt: Jag ska aldrig ta skit igen, jag ska bara vara mig själv.

Just nu älskar jag livet precis som det är.

LÄS OCKSÅ: Tips: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Mer läsning

Annons