Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-parlamentarikern om Brexit: "Jag hade hoppats på att de skulle stanna inom EU"

Under morgonen blev det klart att en majoritet av britterna röstar för att gå ur EU. EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP) från Axmar hade trott och hoppats på en annan utgång.

Annons

Bodil Valero

– Det känns tråkigt, jag hade hoppats på att britterna skulle rösta på att stanna kvar i EU. De senaste opinionsmätningarna pekade på det. Men vi måste respektera britternas beslut, det är demokratiskt fattat, säger Bodil Valero.

Varför hade du hoppats på att britterna skulle stanna kvar i EU?

– Vi och britterna har varit nära bundsförvanter i en del frågor. Bland annat har vi båda valt att stå utanför euro-samarbetet. Vi har också varit emot en ökad centralisering av EU. Nu mister vi vår största bundsförvant.

LÄS OCKSÅ: Bodil Valero ny vice ordförande för gröna gruppen i EU-parlamentet

Hon tror inte att det kommer bli några kortsiktiga konsekvenser för Gävle.

– Men däremot rasar börserna just nu, och det kan ju skapa valutakursändringar. Och längre fram kan det kanske bli så att EU-kortet, så att man har rätt till sjukvård inom alla EU-länder, inte kommer att gälla inom Storbritannien. Men det är en sådan sak som måste förhandlas om.

Nu börjar en fas där EU och Storbritannien ska komma överens om hur utträdet ska gå till.

– Mycket är osäkert, det här har aldrig gjorts förut. Men Storbritannien kommer förmodligen att vara kvar inom EU i några år till, innan utträdet är klart.

LÄS OCKSÅ: Bodil Ceballos (MP) stoppades från att besöka Västsahara

Bodil Valero tycker att unionen nu måste fundera över sin funktion och sitt arbetssätt.

– Varför växer EU-skeptiska strömningar runt om i Europa? Vad är det som EU gör fel? Det måste unionen se över, säger Bodil Valero.

Mer läsning

Annons