Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Å-draget firar 15-årsjubileum – bland annat med mångkulturell dansparad

En rad nyheter kryddar programmet när den 15:e upplagan av Å-draget välkomnar hösten i Gävle kommande helg. Bland annat arrangerar Kulturum en mångkulturell dansparad. "Tanken är att samla så mycket dans som möjligt vid ett och samma tillfälle", säger Sarah Galfvensjö, projektledare på Kulturum.

Annons

LÄS OCKSÅ: Späckat schema och nyheter på Å-draget

Å-draget firar 15-årsjubileum när hösten invigs den 2–4 september. Bland ett 40-tal aktörer som ska visa upp ett smakprov på kultur- och fritidsaktiviteter finns ett antal nya sådana och Lena Hernandez Modin, projektsamordnare på Kultur & Fritid i Gävle kommun, ser fram emot dagarna som ska sätta extra färg på Gävle.

– Det finns hur mycket som helst för alla, ung som gammal. Vi kör de beprövade aktiviteterna med marschaller och fyrverkerier till musik, Cirkusgatan i Gävle, stadsbibliotekets fantastiska program både dagtid och kvällstid och Aktivitetsgatan vid Slottstorget, säger Lena Hernandez Modin i samband med tisdagens pressträff som hölls på fyrskeppet Almagrundet.

– Sen har vi massvis med nya aktiviteter. Gävle slott kommer att vara öppet för visning. Antingen kan man titta själv eller få en guidad visning, det här har vi inte haft med på några år så det är vi väldigt glada för.

LÄS OCKSÅ: Å-draget både längre och större

Här är ett antal av de aktörer som kommer att finnas med i samband med Å-draget i helgen. Ståendes från vänster: Tina Lindberg Claeson (Skottes Musikteater), Marika Andersson (Stadsbiblioteket), Richard Schill (Länsmuseet), Mats Wiberg (Almagrundet), Sarah Galfvensjö (Föreningen Kulturum), Maggan Lund (Hotell Alderholmen), Petra Ederborg (Gävle Centrumsamverkan), Elena Yakushina (Gävle Turistcenter). Sittandes från vänster: Kalle Zerpe (Skottes Musikteater), Lena Hernandez Modin (Kultur & Fritid, Gävle kommun), Marie-Louise Andersen (Kultur & Fritid, Gävle kommun).

En av nyheterna är föreningen Kulturums dansparad, som arrangeras på lördagen och går från Heliga Trefaldighets kyrka till Slottstorget vid biblioteket.

– Det är en parad där vi kommer att få se allt från somalisk dans till kurdisk dans, tango och latinodans. På lördagen kommer vi också ha en textutställning på Kulturhuset som är gjord och skriven av våra språkstödsdeltagare som kommer till oss på Kulturum. Det är texter som handlar om deras tankar och känslor inför framtiden, hur det kommer att bli i Sverige och vad dom lämnat bakom sig – både positiva och kanske även mindre positiva upplevelser, säger Sarah Galfvensjö, projektledare på Kulturum.

Sarah Galfvensjö, projektledare på Kulturum, ser fram emot Å-draget nästa helg.

Det är också första gången som Almagrundet kommer att ta del av Å-draget. Så sent som i november förra året fick ju fyrskeppet sin egen plats vid Gävle strand.

– Vi kommer att ha öppet och visa upp faciliteterna ombord för alla som är intresserade. Fram till nu har vi haft omkring 1 300 besökare under sommaren, förhoppningsvis kommer en hel del ombord även i samband med Å-draget, säger Mats Wiberg, ordförande i föreningen Almgrundets vänner.

Vad gör det här evenemanget så speciellt?

– Det är att det är tillgängligt för alla. Alla känner att man kan hitta nånting som passar en själv och i princip allting är gratis. Det är för gävlebor och av gävlebor och det känns hemma på något sätt, säger Lena Hernandez Modin.

Runt 10 000 personer besökte arrangemanget förra året.

LÄS OCKSÅ: Kulturell mix med sång och spex

Här kan du se fredagens program.

Här kan du se lördagens program.

Här kan du se söndagens program.

Mer läsning