Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anti-EU-mannen Joachim Datorius är död

Gävles cyklande profil Joachim Datorius, även känd som anti-EU-mannen är död. Han blev riksbekant genom Filip och Fredriks programserie 100 höjdare.

Annons

Redan långt innan dess var han dock bekant för Gävleborna som ofta kunde se honom cykla omkring med handskrivna skyltar och en svensk flagga med budskapet att Sverige ska lämna EU.

28 juni avled han, vilket Gefle Dagblad var först med att berätta.

I tidigare intervjuer med Joachim, eller Commercius Datorius som var det namn han tog sig senare i livet, berättade han att han föddes 1940 i Tyskland, där han under kriget förlorade sin mor.

Eftersom hans far var soldat i Ryssland placerades han och brodern i barnhem.

När Joachim var nio kom pappan hem, gifte om sig och skapade ett nytt hem för sina söner. Men Joachim for illa i hemmet och han beskrev barndomsåren som en mental uppfrysning som han kämpade för att tina upp ifrån.

Joachim Datorius blev känd för svenska folket genom tv-programmet 100 höjdare.

För journalisten Tetha Åhs berättade han 2007 att barndomen finns kvar som ett inre avtryck, som ibland skrikande tar sig ut ur honom.

– Jag försöker låta bli att skrika när jag är på stan, jag jobbar verkligen med det, sa han och tillade att han slutat att stå utanför restauranger och skrika.

Joachim ville att hans namn skulle vara synonymt med motstånd mot systemet. Hans största stridsfråga var att Sverige skulle lämna EU.

– När jag kom till Sverige 1963 var Sverige en fri röst i världen. I dag styrs Sverige av ekonomin i stället för en ideologi, förklarade han i en intervju.

Gävleprofilen Joachim Datorius blev 75 år.

2007 blev han känd för svenska folket genom Filip Hammar och Fredrik Wikingssons tv-program 100 höjdare.

– 100 höjdare har gjort en banbrytande insats för alla oss som deltagit. Det är ett avstamp för något nytt där människor får leva det liv det föddes till, sa Joachim Datorius efter sin medverkan.

Allra bäst mådde Joachim Datorius när han fick sköta om sina växter vid sin stuga i Södra kolonin i Gävle.

Han blev 75 år gammal.

Mer läsning

Annons