Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylbåten i Norrsundet närmar sig bygglov – avloppsproblem går att lösa

Fartyget M/S Delphin har tagit ett steg närmare att omvandlas till boende för 660 asylsökande i Norrsundets hamn sedan det kommit nya besked i avloppsfrågan.

Annons

Kryssningsfartyget M/S Delphin som kan bli flyktingboende i Norrsundet.

Beslutet om att bevilja båtens ägare bygglov har tidigare skjutits upp eftersom det rådit oklarheter kring hur fartygets avloppsvatten ska hanteras. Reningsverket klarar nämligen inte av att hantera den ytterligare belastning på nätet som asylbåten skulle innebära.

Kommunen ville därför att ägaren TEC Farragon Limiteds ansökan om bygglov kompletterades. Nu har sista datum för att komplettera passerat och ägaren har inte lämnat in någon komplettering. Frågan verkar dock kunna lösa sig ändå.

– Det jag hade begärt in var en bekräftelse från sökanden om hur man hade tänkt lösa det här, och istället har jag fått in en bekräftelse från Gästrike vatten att det ska gå att lösa. Så det är ju ett steg på vägen, säger byggnadsinspektör Lars Lindström.

Så nu har Gästrike vatten ändrat sig om avloppet?

– Ja.

Vad kommer att hända nu?

– De måste få bygglov och startbesked för att starta.

För att ett bygglov ska beviljas krävs att samhällsbyggnadsnämndens arbetsutskott sammanträder. Nästa gång det är tänkt att ske är i augusti. Men enligt Lars Lindström kan det även ske tidigare.

– Det kan eventuellt bli ett extrainsatt sammanträde om ordföranden bedömmer det som lämpligt. Men det är ju semestertider och många är bortresta, säger han.

Senast i augusti bör det alltså vara klart om det blir någon båtanläggning eller inte i Norrsundet.

Mer läsning

Annons