Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför lades utredningen ned

Enligt åklagare Birgitta Fernlund, som tog beslutet om att lägga ned utredningen, kunde polisen inte gå vidare.

– Det fanns inga bevis som kunde styrka att en brottslig gärning hade begåtts. För att kunna väcka åtal krävs starkare bevis.

Annons

Förra året gjordes 165 anmälningar om våldtäkt mot kvinnor över 18 år inom region Mitt, där Gävleborg, Uppsala län och Västmanlands län ingår. Av 165 anmälningar var det bara elva som ledde till åtal. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

– Våldtäkter är naturligtvis svåra att hitta bevis för eftersom de oftast sker bakom stängda dörrar. Olaga hot kan också vara svåra att gå vidare på, säger åklagare Birgitta Fernlund.

Men ni valde att tro på mannens berättelse och lät honom gå?

– Ofta står ord mot ord. Jag förstår att det kan kännas jobbigt för den målsägande. Men i det här fallet fanns inga bevis för den målsägandes berättelse. Vi kunde inte hitta några skador på hennes kropp som tydde på att hon blivit utsatt för en våldtäkt. Det är skillnad på misshandel och våldtäkt, vid en misshandel finns skador som stöder bevisningen.

I polisrapporten står det att man hittade skador på Josefines kropp vid den rättsmedicinska utredningen, men de ansåg åklagaren inte vara tillräckliga som bevis.

– Hon kan alltid överpröva beslutet.

Polisutredningen tog två dagar innan den lades ned. Hur lång tid brukar en våldtäktsutredning ta?

– Det kan ta allt från en dag till ett halvår.

LÄS MER: Josefine blev våldtagen – två dagar senare lade polisen ned utredningen

Mer läsning

Annons