Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras portar används som krogtoaletter - kan inte bygga om

Deras portar används som toaletter för kroggäster om helgerna, och de möts av urin och spyor i ingången. Men kommunen säger nej till att bygga dörrar som skulle kunna förhindra det.

Annons

Vi har lyssnat på er – nu är vår nyhetsapp ännu bättre! Ladda ner eller uppdatera den här för Iphone eller här för Android.

Kring huset på Södra Kungsgatan i Gävle är det mycket spring varje natt. Huset ligger i ett krogtätt kvarter och många människor vistas här kvälls- och nattetid. För de boende i huset har detta inneburit stora problem med deras ingångar, som förbipasserande använder för sina sanitära behov.

– De står och kissar, de till och med bajsar i uppgångar. Det är efter varje helg, även vardagar, berättar Jan Herder, ordförande i bostadsrättsföreningen.

Huset har fyra entréer, och föreningen har 83 lägenheter varav många boende är äldre personer. Jan Herder berättar att de kan känna sig otrygga att gå in och ut ur porten när det hänger människor där om kvällar och nätter.

– Jag har också fått höra om äldre som vill gå in men som känner att det är otrevligt när folk står i burspråket. Det är problemet.

LÄS MER: Här ska toaletterna fräschas upp

Ingångarna på huset är inåtbuktade med ett djup om ca 1,5-2 m. Föreningens förslag till lösning har varit att bygga vägg med port jämte trottoaren. Dörrarna skulle behöva öppnas utåt, på grund av husets konstruktion, men bygglovsansökan avslogs av en enig samhällsbyggnadsnämnd. Kjell Helling, vice ordförande i nämnden påpekar att det är en fråga om tillgänglighet på trottoarerna och därför kan dörrar som öppnas utåt inte godkännas, då sådana dörrar kan ställa till med problem för förbipasserande. Han håller dock med om att situationen för de boende är ohållbar.

– Kommunen måste se till att det finns offentliga toaletter i en omfattning. Sen är det en attitydsfråga, att man inte gör sina behov var som helst. Man går inte till en trappuppgång, säger Kjell Helling, som hänvisar till att nya offentliga toaletter ska byggas i Gävle.

KARTA: Här finns offentliga toaletter i Gävle

Kommunen har istället föreslagit skjutdörrar, något som inte heller är tekniskt möjligt enligt Jan Herder. Han tycker att beslutet är orättvist, då det enligt honom finns flera dörrar i Gävle som öppnas utåt mot trottoarer. Han påpekar också att det finns uteserveringar som tillåts ta upp plats på trottoarer.

Bostadsrättsföreningen har ännu inte bestämt sig om de ska överklaga beslutet. Föreningen har dörrar mot Brunnsgatan med, men där äger de marken själva och bör kunna få en ny ansökan godkänd.

Mer läsning