Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter vandalismen – nu får Harnäsbadet hjälp från engagerade badgäster

Natten till söndag blev Harnäsbadet i Furuvik vandaliserat. Redan dagen efter startades en stödjande insamling av engagerade privatpersoner. "Man blir nästan gråtfärdig", säger Leif Bergström, ordförande i Harnäs-Skutskär simsällskap.

Annons

Leif Bergström.

LÄS OCKSÅ: Harnäsbadet vandaliserat – "I värsta fall kan vi tvingas stänga"

Vandaliseringen bestod bland annat av att de tre toaletterna slagits sönder, vilket är en stor ekonomisk motgång för den ideella föreningen, som drivit badet i över 60 år.

– Tre nya toaletter kan säkert kosta 45 000 kronor. Det är en väldigt stor kostnad och vi vet inte hur vi ska lösa det här, sade Leif Bergström när Arbetarbladet pratade med honom på söndagen.

Redan samma kväll fick dock Leif en positiv överraskning. Kring 22-tiden på söndagen kom en privatperson till badet och ville veta vilket swishnummer folk skulle betala till om de ville ge en ekonomisk gåva efter vandalismen. Det visade sig att en kvinna från Gävle startat initiativet i en facebookgrupp med syfte att hjälpa föreningen.

– Man blir nästan gråtfärdig. Jag måste faktiskt säga att det här engagemanget är värt mer än alla pengar, säger Leif Bergström.

Kvinnan bakom initiativet är Linda Zackrisson – en 39-årig Gävlebo och en flitig besökare på badet.

– Anledningen att jag drog igång det var för att jag blev både arg och ledsen över hur folk kan göra nåt sånt. Min första tanke var att jag vill göra nåt för att hjälpa så badet kan ha öppet. Då kom jag på idén om insamling.

Linda Zackrisson.

Kring lunchtid på måndagen, alltså ungefär 15 timmar efter att insamlingen startade, har ungefär 2 500 kronor samlats in till Harnäsbadet.

– Jag är jätteglad och oerhört tacksam. Sen kan man ju hoppas att de personer som gjorde den här skadegörelsen ser detta engagemang och inser hur mycket folk bryr sig och att de gjort fel, säger Leif Bergström.

Söndagskvällens positiva nyheter höll dock på att svärtas ner av ytterligare en svart nyhet, då ett gäng ungdomar, enligt Leif Bergström, försökte stjäla deras flytbrygga senare på söndagskvällen.

– Som tur var kom det andra personer dit som kunde stoppa de här ungdommarna, säger Leif.

I söndagens artikel om vandaliseringen står det att Leif var orolig över att han skulle tvingas stänga hela badet. Leif vill dock poängtera att han endast var rädd för att de hädanefter kommer tvingas ha stängt nattetid. Harnäsbadets besökare kan därmed andas ut – badet kommer inte att tvingas stänga inom en snar framtid.

Mer läsning

Annons