Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extern konsult ska kontrollera Gefle seniorservice som nu är polisanmälda

Polisanmälan mot Gefle seniorservice har skickats in och nu ska en extern konsult hyras in för att gå igenom hemtjänstföretagets verksamhet.

Annons

LÄS OCKSÅ: Gävle kommun anmäler Gefle Seniorservice till polisen – "Lika bra att gå till botten med det här"

I början av juni meddelade Gävle kommun att de skulle anmäla hemtjänstföretaget Gefle seniorservice till polisen efter att det hade lagts ut biståndsbeslut och känsliga uppgifter om vårdtagare i en Facebook-grupp.

Tidigare personal ska ha kunnat gå in och ta del av sekretessbelagda uppgifter och Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har öppnat ett ärende och ställt frågor till företagets ledning.

På onsdagen skickades polisanmälan in för att få reda på om det har skett något sekretessbrott eller brott mot personuppgiftslagen (PUL).

Gefle Seniorservice.

LÄS OCKSÅ: Hemtjänstföretag i Gävle lade patientjournaler på Facebook – "Vi ser allvarligt på det här"

Omvårdnadsnämnden har också gett förvaltningen i uppdrag att anlita en extern konsult som ska gå igenom Gefle seniorservice, en så kallad genomlysning.

– Det är för att skaffa en tydligare helhetsbild om vad som har hänt och inte hänt och utifrån det sedan agera, säger omvårdnadsnämndens ordförande Anders Jansson (M).

Anders Jansson (M), Gävle, omvårdnad

Den undersökningen behöver vara klar i augusti och Gefle seniorservice är inte längre valbart under tiden för genomlysningen.

– Gefle seniorservice är inte valbart sedan den 9 juni eftersom förvaltningen måste titta på de indikationer som kommit in och granska det, säger Anders Jansson.

Tord Fredriksen (V), är de rödgrönas gruppledare i omvårdnadsnämnden och han tycker det är viktigt med en genomlysning.

– Det måste gås till botten med de uppgifter vi har fått kännedom om och inte bara prata med ledningen utan också med personal som jobbar och har jobbat där, säger han.

Samtidigt har förvaltningen lämnat in klagomål till Datainspektionen som ska undersöka huruvida omvårdnadsnämnden har tagit sitt ansvar när det kommer till PUL.

TV+TEXT: Oklara arbetstider och gratisjobb på hemtjänstföretag i Gävle – "Vi jagar timmar som om vi vore timanställda"

LÄS OCKSÅ: M-politiker i Gävle anklagas för att ha försökt hindra meddelarfriheten

LÄS OCKSÅ: Rödgröna kräver att Gefle Seniorservice anmäls till polisen – "Aktören har gjort olagliga saker"

ANNA NORLING: Gefle seniorservice – och konsten att gräva guld i hemtjänsten

Mer läsning

Annons