Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetsjätte tar över Valbo köpstad

Valbo köpstad, på andra sidan E16, har fått en ny ägare. Därmed har KF fastigheter nu helt lämnat Valbo. "Valbo ligger bra i Gävle och i regionen. Vi tror på det här handelsområdet", säger Johan Bergman, vd på Niam AB, som har köpt Valbo köpstad.

Annons

Samtidigt som Elgiganten, Stadium och Toys r us lämnar sina butikslokaler och det blir allt mer ödsligt väster om Valbovägen, växer det så det knakar i Valbo köpstad, söder om E16. Hela det nya handelsområdet såldes av KF fastigheter och Coop Mitt till Niam AB i april.

Då uppgavs fastighetsvärdet till 275 miljoner. Exakt vad de betalat för Valbo köpstad vill Johan Bergman, vd på Niam AB, inte berätta men han antyder att summan kan ligga däromkring.

– Det som brukar vara intressant är fastighetsvärdet, säger han.

Varför väljer ni att köpa butiksfastigheter i Valbo?

– En av våra strategier är att köpa externa handelsområden. Valbo ligger bra i Gävle och i regionen. Vi tror på det här handelsområdet, säger han.

Valbo köpstad är inte Niam AB:s enda handelsområde. Företaget äger fastigheter för omkring 28 miljarder kronor i Sverige, Norge, Danmark och Finland. De äger både handelsfastigheter, bostäder och kontor och förvaltar även fastighetsfonder.

Läs mer: Sex får jobb när Lagerhaus öppnar butik i Valbo köpcentrum

Det har gått trögt för handeln i Valbo den senaste tiden. Medan Gävle och Hemlingby har ökat försäljningen av dagligvaror i början av året, såldes 2 procent mindre i Valbo. Ännu färre köpte hem- och fritidsvaror, i Valbo minskade försäljningen ännu mer, med 11 procent. Om Niam AB har några strategier för att vända den vikande köptrenden som Valbo drabbats av vill Johan Bergman inte avslöja.

– Det är inget jag vill gå in på, men vi har idéer om vad som kan göras, säger han.

Läs mer: Handeln i Gävle tappar mark – ökad konkurrens från Borlänge och Uppsala

Arbetarbladet har pratat med några besökare i Valbo om shoppingen i Valbo. Den nya köpstaden känns som en egen del i Valbo, skiljd från köpcentrumet, enligt Kicki Reuterskiöld, Valbobo och flitig besökare på köpis. Men det blir mer sällan att de besöker nya köpstaden.

– Ska jag handla åker jag oftast hit till köpis. Till andra sidan E16 åker jag bara om jag vet att jag behöver något där. Det känns inte som att området sitter ihop med köpcentrumet, säger Kicki Reuterskiöld.

– Men det är nog bra för hela Valbo att det blir en köpstad där med, säger Elizabeth Plüm, som vuxit upp i Valbo och flyttat till Skåne.

Än så länge är området runt den nya köpladan instängslat. Hit flyttar bland annat Toys r us, som också hunnit få upp sin logotype vid lastkajen på baksidan, som är synlig från E16.

Intill sport- och vildmarkskedjan XXL har en helt ny köplada vuxit upp. Tre butiker som ska flytta in är bekräftade, Toys r us slår upp portarna 27 augusti. Hit flyttar även Sova-butiken, från sin tidigare lokal intill Mio samt Elgiganten, som Arbetarbladet tidigare har berättat. Ytterligare en butik ryms i det nya affärshuset på 5100 kvadratmeter, med 190 nya parkeringsplatser.

Läs mer: Valbo köpstad blir ännu större – nu byggs nytt affärshus

För kunderna innebär flytterna att butiker hålls stängda under en period.

– Vi har pratat om att Toys r us och Stadium flyttar, men att det dröjer innan de öppnar igen, säger Kicki Reuterskiöld, som inte är säker på att det nya läget är bättre.

– Det känns som att de kommer ännu längre bort nu, säger hon.

Toys r us har tömt sin gamla lokal. Kvar finns bara skuggorna av logotypen på fasaden, ett gäng containrar med gammal butiksinredning och den stora skylten som informerar kunder om vad som händer härnäst.

Läs mer: Valbo köpstad växer med nya affärshuset

Stadium flyttar inte lika långt, de tar flyttlasset över Valbogatan in i Köpis där de öppnar i höst. Då kommer även Lagerhaus att slå upp portarna för sin första butik i Gästrikland.

Mer läsning