Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Flaggan" blir verklighet – om tillräckligt många vill bo där

Skanska drog sig ur bygget av Gävle Strands nya höghus "Flaggan".
Nu ska byggherren Lillskär ta sig an projektet – men bara om intresset för lägenheterna är tillräckligt stort.

Annons

En skiss på hur Flaggan är tänkt att se ut.

Ungefär vid årsskiftet planerar vi för att börja sälja lägenheterna. När vi har nått upp till 60 procent sålda lägenheter sätter vi spaden i marken, säger Tore Berglund, vd för Lillskär.

LÄS MER: Här är nya landmärket

Gävles kommunstyrelse har kommit överens med Lillskär om ett marköverlåtelseavtal för att bygga tolvvåningshuset Flaggan. Senast 30 april nästa år ska Lillskär ha börjat bygga enligt avtalet.

Om inte 60 procent av lägenheterna har blivit sålda till dess har Lillskär eller kommunen valmöjligheten att inte fullfölja avtalet – med följden att Flaggan då inte kommer att byggas..

– I avtalet står det att vi har möjligheten att inte fullfölja avtalet om vi inte kommer upp i den försäljningen, säger Tore Berglund.

Flaggan är tänkt att rymma mellan 50 till 60 bostadsrättslägenheter, och kommer att innehålla från 1:or upp till 4:or.

– Tonvikten kommer att ligga på 2:or och 3:or. Det kan också komma att bli någon enstaka 5-rummare, säger Tore Berglund.

LÄS MER: Goda utsikter för höga hus i Gävle

Under resten av året ska Lillskär projektera lägenheterna tillsammans med arkitekten som ritat huset. Sedan är det dags att få in anbud av entreprenörer på vad lägenheterna kan kosta att bygga. Vad slutpriset blir för köparna vill inte Tore Berglund spekulera i.

– Det är för tidigt att säga något om priserna. Men det är ett komplicerat projekt, så det kanske inte blir de billigaste lägenheterna i Gävle, säger Tore Berglund.

Det kommer att dröja ett tag innan Flaggan är en del av Gävles stadsbild.

– Vi måste enligt avtalet sätta spaden i marken under nästa vår, och vi räknar med att huset tar ungefär två år att bygga. Så vi tror på att inflyttning kommer att ske under våren 2019, säger Tore Berglund.

- - - - -

Få koll på din närhet med Arbetarbladets app:

Ladda ner den här till Iphone

Ladda ner den här till Android

Mer läsning

Annons