Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fluginvasion i Lervik

Många boende upplever att det är stora problem med flugor i området.

Annons

Thomas Abramsson som bott länge i Lervik menar att problemen uppstod för tre år sedan när Kuusakoski Sverige AB etablerade en återvinningssortering i Fredrikskans hamn.

Skrotet som sorteras och fragmenteras i Gävle hamn kommer från kommunala återvinningsstationer i landet. Gefle Dagblad rapporterade om de här problemen i juni.

Läs här: Flugor och råttor förstör deras sommar.

– De senaste två åren har det varit problem. Man kan inte sitta ute och njuta av det fina vädret. Flugorna förstör vår sommar, säger han.

Även Ove Jernberg som bor och har vuxit upp i Lervik anser att det är ett stort problem.

Thomas Abramsson, till vänster i bild och Ove Jernberg anser att Kuusakoski måste ta problemen med flugor i Lervik på allvar.

– Flugor är man van vid. Det låg tidigare en stor bondgård här, och vi har ridcentret också. Men därifrån är det inga problem, ridskolan har ju legat här väldigt länge. Det här kommer från Kuusakoski, säger han.

Per Jonsson är platschef för Kuusakoski i Gävle och när Arbetarbladet pratar med honom berättar han att företaget har tagit in offerter från Anticimex för att åtgärda problemen.

Anette Anderssons välfyllda flugfälla.

Miljöinspektören Elsa Hort på samhällsbyggnadsnämnden i Gävle kommun bekräftar någon dag senare att Kuusakoski diskuterar ett treårigt avtal med Anticimex. De åtgärder man ska vidta är att sätta upp ljusfällor för insekter och råttfällor för att åtgärda även problem med råttor. Besprutning av skrotet med bekämpningsmedel är inte möjlig eftersom medlet kan spridas via lakvatten till dagvattensystemet i hamnen.

Hemma hos Anette Andersson i Lervik hänger två smockfulla flugfällor.

– Jag har väl haft de uppe i fjorton dagar ungefär, skitäckligt, säger hon.

Hon berättar att det är flugor överallt, även inne i huset om man glömmer ett fönster öppet till exempel.

Anette Andersson anser att Kuusakoski och Gävle kommun måste ta problemen med flugor i Lervik på allvar.

– Jag kan tycka att någon på det här företaget måste ta sitt ansvar för det här, men även på Gävle kommun som givit tillstånd för verksamheten, säger hon.

Mer läsning