Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frida Scar lärde ungdomar rappa i Kulturhuset i Gävle

Rappartisten Frida Scar lär ut hur man rimmar i rapptexter, skriver egna, och hur man jobbar med takten i olika låtar. Under två dagar hålls ett läger för ungdomar i Kulturhuset i Gävle.

Annons

Det är ett antal glada ungdomar som har tagit sig till Kulturhuset i Gävle för att lära sig om rappmusik. Några har sysslat med musik länge och skriver också egna låtar, medan andra testar att rappa för första gången.

– Det är lite svårt. Det är första gången som jag provar på att rappa, men det går framåt och det är kul att lära sig något nytt, säger Cajsa Jakobsson.

Frida Olsson är mest känd under sitt rappnamn, Frida Scar. Hon blev bästa soloartist på Local Heroes-galan i Gävle 2014 och med låten "Vi" kammade hon hem titeln årets låt under galan i år. Tidigare har hon haft workshops för att inspirera unga att börja med rappmusik, och ett läger i våras.

– Jag kanske kan lära dem att man måste jobba hårt för att höras och att man ska våga att visa upp vem man är och ta den platsen som man får ta. Våga göra bort sig och våga skriv. Man måste gå igenom de sakerna tycker jag för att bli en bra artist, säger Frida Scar.

Deltagarna står i en ring och har fått olika verser uppdelade mellan sig. Låten som de sjunger med i i dag heter Svart diamant.

– Den handlar nog om att man ska vara stark. Jag tycker att det har gått bra på lägret. Jag var här i våras också och det är roligt. Jag har skrivit en rapplåt själv, säger Julia Hillman.

Alla kan olika grader av svenska och några rappar på språket dari, som kommer från Afghanistan. Alla är med och deltar på sina egna villkor och Cajsa Jakobsson som rappar för första gången fastnade för uttrycket i rappen.

–Jag är imponerad över uttrycket och självförtroendet som många rappar har. Så det är mest det jag vill lära mig. Vara mer bekväm och tänja på mina gränser, säger hon.

De stampar i takt till beaten i låten och härmar sångerskans fraseringar. Låten går snabbt och det är många ord som ska hinnas med, men deltagarna är duktiga, tycker Frida Scar.

– Det går redan bra för dem. De känns avslappnade med varandra och det här kommer att bli jättebra, säger hon.

Har du någon idol inom rappmusiken?

– Silvana Imam, säger Julia Hillman.

Mer läsning