Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleflickorna som deltog i Hitlers OS

I år är det 80 år sedan OS arrangerades i det nazistiska Tyskland.
Från Gävle deltog en grupp flickor i den största gymnastikuppvisning som Sverige någonsin ordnat utomlands.

Annons

I augusti 1936 arrangerades OS i Berlin. Från Sverige skickades 1 200 kvinnliga och manliga gymnaster som skulle delta i en gymnastikuppvisning. Det uppgavs vara den största idrottstrupp som något land någonsin skickat till ett annat land. Gefle kvinnliga gymnastikförening bidrog med 14 flickor.

Redan 1931, innan nazisterna kom till makten, hade Tyskland tilldelats de olympiska spelen 1936. Hitler använde olympiaden i Berlin för att visa upp det Tredje Rikets styrka och hur Tyskland hade återhämtat sig från det första världskriget. Det skulle bli en uppvisning i tysk organisationsförmåga.

Men det fanns kritik mot att Tyskland skulle få arrangera OS. Efter Nürnberglagarnas införande 1935, höjdes röster för att OS i Tyskland borde bojkottas. Den Internationella olympiska kommittén försökte då förmå tyskarna att tona ned den antisemitiska politiken i samband med olympiaden. 49 länder valde ändå att delta.

Gefle Kvinnliga Gymnastikförening på plats i Berlin.

Från Gefle kvinnliga gymnastikförening deltog en grupp förväntansfulla flickor. Hela den svenska truppen reste från Trelleborg med ångfärjan Preussen till tyska Sassnitz.

På Arkiv Gävleborg finns en jubileumsskrift från 1941 då Gefle Kvinnliga Gymnastikförening firade 50 år, där har en av deltagarna, Ellen Rothpfeffer, skrivit ned sina minnen från olympiaden.

Hon berättar att den svenska truppen fick ett festligt och varmt mottagande när de anlände till hamnen som var smyckad med röda hakkorsflaggor, gröna girlanger, fackelbärare och en musikkår som spelade Deutschland, Deutschland über alles och Du gamla, du fria. Borgmästaren höll ett välkomsttal och det hurrade för både Tyskland och Sverige innan de svenska deltagarna fick åka tåg vidare till Berlin.

De kvinnliga gymnasterna från Sverige fick bo i Wustermark,tre mil utanför Berlin. Gymnaster från Danmark och Finland bodde också i lägret. Militärer bevakade byn. Flickorna fick bo i baracker och sova i militärsängar. I byn fanns duschar med varmvatten, sjuksystrar, postkontor, frisersalong, bank, butiker och servering. Där fanns också en biograf samt en modern televisionsapparat.

Fröken Ingrid Fischer var ledare för Gefle Kvinnliga Gymnastikförening och blev intervjuad av Gefle-Postenskorrespondent i Berlin. Hon uppges i artikeln vara eld och lågor över vistelsen i Berlin och den gästfrihet som Gymnastikförbundets kvinnliga trupp mötts av.

Fröken Ingrid Fischer var ledare för Gefle Kvinnliga Gymnastikförening, hon följde med till Berlin.

”Vad maten beträffar ha vi bara haft en anmärkning. Vi få alldeles för stora portioner. Och våra vänliga värdar och värdinnor bli nästan stötta om vi inte kunna göra rent hus på fat och skålar.”

Flickorna tog ett fåtal egna bilder från OS-lägret där de bodde.

”Nu hoppas vi bara, att också vi, när turen kommer till oss, skola kunna bjuda åskådarna något att komma ihåg och om möjligt visa, att även om de hägrande lagrarna på den fria idrottens fält blivit Sverige undanryckta, den svenska gymnastiken fortfarande står som en förebild för alla nationer.”

1 augusti invigdes de olympiska spelen. 100 000 åskådare var på plats i arenan. Biljetterna hade varit slutsålda i flera månader i förväg. Från Sverige kom 16 000 turister för att på plats uppleva spelen. På läktaren fanns även Ellen Rothpfeffer:

”Från våra platser hade vi en utmärkt överblick över det storslagna skådespelet. Som ett jättelikt vidunder kretsade Graf Zeppelin över stadion. Rikskanslern och ledaren Adolf Hitler intågade högtidligen, hälsad av fanfarer från väldiga musikkårer på de höga olympiatornen och ett gränslöst jubel från människomassan.”

Alla nationerna tågade in och 10 000 duvor släpptes uppmot himlen innan den olympiska elden tändes.

Den olympiska elden  tänds i Berlin 1936.

Utländska besökare och journalister imponerades av det storslagna arrangemanget och många var positiva till den ordning och disciplin som rådde i Tyskland. OS i Berlin blev den propagandaframgång som Hitler hade hoppats på.

Flickorna fick åka på bussutflykt till sevärdheter i Berlins närhet, de fick bland annat besöka Görings jaktpalats.

Gymnasterna var aningslösa och imponerade. Andra världskriget hade ännu inte brutit ut och de kunde väl inte ana att OS-uppvisningen var en kugge i Hitlers effektiva propagandamaskin.

När dagen för den stora gymnastikuppvisningen kom, hade den svenska truppen tränat hårt i flera dagar. Tiokampen drog ut på tiden och gymnasterna fick snällt vänta. På lördagskvällen tågade 600 flickor i klintblå dräkter och svenska flaggor in på den fullsatta stadion.

Gymnasterna stod uppradade i 30 led och fyllde stadions hela långsida. Programmet bestod av balettbetonad gymnastik med inslag av redskapsgymnastik, olika hopp och balansnummer.

Med stolthet berättar Ellen Rothpfeffer: ”För första gången satt Hitler kvar i sin loge under en gymnastikuppvisning på stadion, och därmed alla de övriga 100 000 åskådarna. Inmarschen, efter vad vi sedan hörde, blev hänförande vacker och hälsades med applåder från alla håll."

En av många tidningsrubriker löd: "Gymnastikuppvisningen, Sveriges största framgång i stadion.”

Svenska Dagbladet skrev 9 augusti 1936:

”Den svenska truppen överglänste allt, vad som under denna vecka visats av gymnastik här. Det var utan tvivel det mest glänsande slag somnågonsin gjorts för svensk gymnastik på utländsk mark.”

I ett annat tidningsurklipp: ”Rikskanslern följde med synbar förtjusning med och såväl han som hans sällskap applåderade oupphörligt. Publiken var hänryckt och nästan rörd i sin förtjusning. Bifallet brusade från läktarna, och då de 600 svenskorna stodo färdiga att lämna planen, bröt en orkan avbegeistring lös.”

Efter stadiontriumfen rådde stor glädje i det svenskalägret. De bjöds på supé, dans och hyllningstal.

Enligt Ellen blev det ett vemodigt avsked när de skulle återvända till Sverige. De vinkades av vid stationen av traktens befolkning.

”Resan har för oss alla blivit ett oförgätligt minne.”

Fakta. OS i Berlin 1936

Över 4 000 idrottsmän från 49 länder deltog i sommarolympiaden i Berlin.

Spelen i Berlin pågick under tiden 1-16 augusti och de drygt tre miljoner åskådarna köpte över fyra miljoner biljetter till de olika evenemangen. Olympiastadion som rymde 100 000 åskådare var ständigt fullsatt.

Med 33 guldmedaljer, 36 silver och 30 brons blev Tyskland spelens vinnare, före USA som kom på andra plats.

Mer läsning

Annons