Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlepolitiker vill förbjuda cirkusdjur på kommunal mark

Cirkusar med djur ska inte längre få slå upp sina tält på kommunal mark i Gävle. Det föreslår två S-politiker i en motion.

Annons

Socialdemokratiska politikerna Elin Lundgren och Sanna Backeskog vill att Gävle ska sluta upplåta kommunal mark åt cirkusar som reser med djur. De har lämnat ett förslag om saken, en motion, till kommunfullmäktige.

I dag är vissa djur förbjudna på cirkus, medan andra fortfarande är okej.

Gävlepolitikerna Elin Lundgren och Sanna Backeskog, båda S, vill att Gävle kommun slutar upplåta kommunal mark åt cirkusar som har djur med sig.

"Djur som används för att utföra onaturliga handlingar för människans nöje kan ha ett bättre liv än så", skriver Elin Lundgren och Sanna Backeskog i sin motion och tillägger att det är näst intill omöjligt för kringresande cirkusar att tillgodose möjligheterna för djuren där deras naturliga beteende främjas.

Ett annat problem är att cirkusar vänder sig till barn, som då kan få uppfattningen att djur mer är till för människans underhållning mer än för sin egen skull.

"I väntan på lagändringen som förbjuder djur på cirkus kan vi i Gävle bidra genom att införa ett förbud mot djurcirkusar på vår egen mark", tycker S-politikerna.

På onsdagen togs motionen upp i samhällsbyggnadsnämnden, som ska komma med ett utlåtande, innan det slutliga beslutet tas i kommunfullmäktige.

Nämnden var inte enig om hur man skulle ställa sig.

Det är statliga myndigheten Jordbruksverket som har som en av sina uppgifter att se till att djur mår bra och inte blir sjuka. Det finns lagar och regler för vilka djur som får och inte får finnas på en cirkus och hur de ska skötas.

Från den borgerliga alliansens sida tyckte man i samhällsbyggnadsnämnden inte att Gävle kommun ska ha särskilda regler för cirkusar. Man vill invänta ett eventuellt nationellt beslut om att förbjuda djur på cirkus.

De rödgröna och Sverigedemokraterna tyckte däremot att Gävle kommun visst skulle kunna "gå före".

Motionen väntas tas upp i fullmäktige under hösten.

Missa inga lokala nyheter! Ladda hem Arbetarbladets app för Iphone eller Android .

Mer läsning

Annons